Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Боряна Димитрова, „Алфа рисърч“: Невъзможно е БСП да стане първа политическа сила и да изпревари ГЕРБ

Политика

Боряна Димитрова, „Алфа рисърч“: Невъзможно е БСП да стане първа политическа сила и да изпревари ГЕРБ

Боряна Димитрова, Алфа рисърч: Невъзможно е БСП да стане първа политическа сила и да изпревари ГЕРБ - Tribune.bg
Снимка:

В партията на Слави Трифнов има противоречия, които са заявка за разпад, смята социологът

„Очакваме шарен парламент от 5 - 6 партии. България няма да е изправена пред кардинална, политическа промяна на тези избори, както беше с НДСВ и ГЕРБ през 2009 година. Това заяви в предаването „Денят започва“ с Георги Любенов по БНТ социологът Боряна Димитрова.

„Днес перспективата е друга - коалиция без участие на една от големите политически сили ГЕРБ или БСП не може да се направи“, каза още тя. Според нея резултатът на „Демократична България“ се топи  заради конкуренцията за протестния вот- „Има разпиляване в протестния вот между „Демократична България“, „Има такъв народ“ и Мая Манолова с Отровното трио. „Демократична България“ има основно ядро, докато при другите две няма такова. Ще видим битката на ядрата или на перифериите. Партията на Слави Трифонов прави това, което той е правил години наред, представените листи са идеологически микс, има противоречия, това е потенциална заявка за възможност за разпадане", коментира Боряна Димитрова. На въпрос каква е причината хората на Трифонов да не се появяват и да не говорят, Димитрова отговори – „Ние не познаваме Трифонов в друго амплоа извън медийното му амплоа. А и той самият не се е пробвал и затова прави онова, което е правил досега като шоумен“. Според нея има хората му са много различни- „проф. Чорбанов представлява крайното либертарианско крило в медицината, а Мика Зайкова изповядва едно крайно етатистко крило в сферата на анализа на икономиката, тя държи на силното участие и намеса на държавата в икономиката“.  На въпрос може ли ГЕРБ да останат самотни и срещу тях да се опитат да направят фронт, Димитрова отговори, че това е ключов въпрос.

„Ако ГЕРБ постигне на тези избори 85-90 депутати, много ще е трудно на другите партии да попречат да направи правителство и коалиция.

Заявките на Слави Трифонов към момента са, че няма да участва в коалиция нито с ГЕРБ, нито с БСП. Не изключвам вероятността и за експертно правителство или програмен кабинет“, коментира Боряна Димитрова. „Но както и да бъде наречено, едно такова правителство ще остане в съзнанието на хората като коалиция на губещите - на вторите, на третите или четвъртите. Поне европейската практика показва това. Целта на ГЕРБ е да имат 85-90 депутата, за да имат легитимното право да направят първи правителство“, допълни тя.

Социологът каза, че е невъзможно БСП да стане първа политическа сила и да изпревари ГЕРБ. „Това е политическа екзотика“, добави тя.

Като организационна кондиция БСП не е в онова състояние, което да й даде устрем нагоре. И Слави Трифонов, и патриотите „късат“ от тялото й“, аргументира се анализаторът от „Алфа рисърч“. Според нея дори и да скочи числото на заболелите от коронавирус ,няма никаква юридическа възможност президентът да насрочи нова дата на избори.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Бай Гроздан Естествено, че ще има разпиляване на протестния вот между ДеБъ, „Има такъв идиот (Слафчу)“ и МаяМа Нулева с дуо „Новичок“ (вече са дуо, щото Минеков ги отсвири)! 300 души протестъри, разделни между толкова „партии“ – какво се получава? Правилно – много вожд, малко индианец – бухахахаххахаххахахххаааа!!!
27.02.2021 13:35 / Отговор
Христо Няма колоритни лица в партията ,,Тука има ,тука нема,,на Слави Трюфелов.Къде е Ванката,къде са Сашка и Бомбашка,къде е Митю С Пищова?
28.02.2021 16:17 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети