Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”: В служебния кабинет има умерени министри, има и „яростни пера”

Политика

Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”: В служебния кабинет има умерени министри, има и „яростни пера”

Боряна Димитрова от Алфа Рисърч: В служебния кабинет има умерени министри, има и яростни пера - Tribune.bg
Снимка:

„В този кабинет има лица, които са умерени като стил, като премиерът Гълъб Донев, като външният министър. Но има и хора, които бяха яростни пера по време на предишното правителство - като Димитър Стоянов. В това правителство виждаме три групи”, каза в сутрешния блок на БНТ Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”.

„Едната е, като че ли в доста сериозна опозиция на сегашното ръководство на БСП - министри или опозиция, или икономическият министър, който беше уволнен от ВМЗ - Сопот.Радев дава заявка към лявото пространство, но да не е заявка към БСП”. Димитрова смята, че президентът не би се впуснал в лична война с Корнелия Нинова и сегашното ръководство. Другите крила са съветници на президента Радев, повече или по-малко известни, както и фигури, които са експертни.

„Не става дума просто за битка, срещу г-жа Нинова, по-далечната проекция е да се даде едно по-широко покритие и друг тип представителство на това пространство, друг политически израз на цялото ляво русофилско пространство. Доста по-предпазлив е този път, но много амбциозен. Президентът е доста балансиран, има няколко крила, но заявката е за бъдеще доста по-амбициозен и глобален политически проект. Мисля, че тук политическите партии трябва да са доста внимателни, ако искаме да си устоим парламентарната демокрация”, каза Димитрова.

„Създаването на служебни кабинети на често в последната година и половина създава възможност на президента все повече да влияе в политиката и това в дългосрочен план може да доведе до отслабване на партийната система”, предупреди социологът. 

„Важно е партиите да се откъснат от своя наивитет и ясно да очертаят къде е политическото партийно пространство и къде е пространството, в което действа президентът. Едно съсредоточаване на властта в един човек, който и да е той, е доста рисково”, посочи тя.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати