Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Боряна Димитрова: Президентска власт при слаби партии е опасен сценарий за България

Политика

Боряна Димитрова: Президентска власт при слаби партии е опасен сценарий за България

Боряна Димитрова: Президентска власт при слаби партии е опасен сценарий за България - Tribune.bg
Снимка:

Трети вот за година ще е крах за всички политически сили, предупреди социологът

Президентска власт при слаби партии е опасен вариант за България и искрено се надявам да не се случи, коментира за „24 часа“ социологът Боряна Димитрова. Според нея делегитимирането на политическите партии особено от институционални позиции, каквато линия поде президентът Румен Радев, е класическият път за преход към увеличени президентски правомощия.

Още преди месец Боряна Димитрова прави анализ, че в противоборството на политическата сцена у нас не става въпрос за обичайната конфронтация премиер-президент и придружаващите ги опорни точки.

„Фрагментираните партии на протеста имат нужда от по-силен център на власт. От друга страна, при липсата на желание или възможност на Слави Трифонов да лидира своя политически проект, най-логичният ход е да го препозиционира като президентска партия. А доколкото мажоритарността е алфата и омегата на ИТН, ще се търси как мажоритарно избраният президент да се сдобие с повече правомощия“, смята Димитрова.

В по-дългосрочен план тя уточнява, че бъдещето на партия ГЕРБ ще зависи и от развоя на проекта ИТН, тъй като двете формации стъпват на сходен профил избиратели.

„Ако формацията на Слави Трифонов влезе самостоятелно във властта, тя неминуемо ще започне да се превръща в системна партия и да губи антисистемните си избиратели. При такъв развой един по-обран, компетентен и модерен ГЕРБ би могъл да върне позициите си в център-дясно. Ако обаче, за да избегнат топенето, създателите на ИТН я позиционират в „президентска” партия, каквито признаци вече се наблюдават, тогава ГЕРБ я очаква сериозен идеологически и политически сблъсък“, категорична е Димитрова. По думите й президентът е дал задача на служебното правителство да „освети състоянието на държавата”, като този приоритет е поставен редом до организацията на изборите.

„Правителството ще трябва да ходи по много тънък лед. Всякакви съмнителни назначения с лобистки привкус, каквито вече се появиха, подозрения в зависимости или просто заместването на едни некомпетентни хора с други такива лесно могат да обърнат обществените настроения. Тук максимата „калинките ми са по-добри от калинките ти” няма да сработи“, твърди социологът. Боряна Димитрова очерта два по-вероятни сценария след изборите на 11 юли. Единият е ръст на протестната вълна с общ резултат на т.нар. протестни партии близо до парламентарно мнозинство, което ще им позволи, въпреки противоречията между тях, поне на първо време да формират правителство. При втория сценарий протестните партии са с лек ръст, но без постигане на мнозинство, което според социологът би способствало за правителство с евентуална подкрепа на БСП, какъвто модел е заложен в служебното правителство на Радев.

„Трети парламентарен вот в една година би бил крах за политическите партии и система. Надявам се, че няма да се стигне до това“, предупреди Боряна Димитрова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети