Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Боян Томов: Няма идеален кмет, защото няма идеални хора

Политика

Боян Томов: Няма идеален кмет, защото няма идеални хора

Боян Томов: Няма идеален кмет, защото няма идеални хора - Tribune.bg
Снимка:

„Важно е да се гласува на изборите, да имаме едно силно и будно гражданско общество, защото иначе ще се превърнем в едни мрънкачи, без да правим никакви усилия да променим нещо“. Това каза Боян Томов, изпълнителен директор на портала на българските общини kmeta.bg пред БНР. Общият проблеми на общините е децентрализацията, категоричен е той. Голям проблем е и административният  капацитет.

„Няма как да имаш един добър административен екип с толкова ниски заплати“, обясни той. На национално ниво говорим за електронно правителство, но трябва да се говори и за електронна община, за да може тези услуги да станат по-лесни и достъпни.

„Електронната община зависи изцяло от администрацията на кмета. Кметът е този, който може да каже: „В рамките на една година правим електронна Община и хората престават да се виждат с хора“. По най-лесния и достъпен начин това да се случи. Другото, което мори хората - като инвеститори и като обикновени граждани в общините - това е администрацията. Може без нея съвсем спокойно, ако услугите са електронни“, смята Томов.

Как изглежда за хората идеалният кмет

 „Профилът се променя през годините. Няма идеален кмет, защото няма идеални хора... Един кмет трябва да бъде, безспорен факт, модерен, да бъде комуникативен и да може да направи наистина неща, които хората виждат. Ако една общинска администрация иска да привлече инвеститори, тя може. Ако иска да работи на тема демографска криза, тя може да увеличи значително бюджета за инвитро програми и за помощи на млади семейства. Да, за едното няма да има, а за другото ще има, но трябва да се знаят много ясно приоритетите. Един кмет ще бъде добър, ако неговите приоритети са много ясни, много кратки и много изпълними“, посочи още той.

Порталът има конкурс за кмет на месеца и кмет на годината, който гражданите излъчват. Томов изрази задоволство, че вече се вижда състезанието.

„Самите кметове започват да си презентират проекти, да си правят на място в собствените градове и общини кампании как хората да гласуват. Те всяка година трябва да се борят, така че да покажат продукт, който наистина са реализирали в своя град. Състезанието е голямо“, каза още Томов.

Как да изберем най-добрия кмет:

„В един такъв ден трябва да знаем, че 50- 100 лева няма да ни оправят живота, което е много важно. Харизмата също не е най-добрият избор, защото имаме стара поговорка, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат“, коментира Томов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети