Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов: Ако партиите днес са били искрени, има шанс да се състави правителство

Политика

Бойко Борисов: Ако партиите днес са били искрени, има шанс да се състави правителство

Бойко Борисов: Ако партиите днес са били искрени, има шанс да се състави правителство - Tribune.bg
Снимка:

„Ситуацията е създадена от тези, които не ползват парламентарните традиции. Първата партия получава председател на парламента, кой да се срамува от това, че е победител“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание. Първото заседание на 49-ото Народно събрание тръгна с фалсарт и без избор на председател след като кандидатурата на Росен Желязков не получи необходимите гласове. Председателстващият Вежди Рашидов остави второто гласуване за утре, с което удължи първия работен ден на народните представители.

От ПП-ДБ пък предложиха ротационен принцип по примера на Европейския парламент.  

„В европейския парламент, ЕНП и социалистите се редуват на две години и половина. По същия начин има ротационен принцип и в някои комисии“, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отчете, че примерът на ЕП не е удачен за България и обърна внимание на речите. „Всички казват, че трябва да има правителство и всички казаха само бюджет при редовно правителство“, заяви още Борисов и допълни, че от доклада на Международния валутен фонд в България идва обедняване и дава прогноза за растеж от 0 до 1%, което не кореспондира по никакъв начин със заявките от 3% дефицит и страхотни харчове.  

Той отчете, че нито един депутат не е станал при влизане на Румен Радев в пленарна зала. „В залата влезе върховният главнокомандващ и държавен глава. Само аз станах, защото съм дисциплиниран. Останах изненадан, че при влизането на държавния глава никой не стана, както и че Възраждане не станаха на европейския химн. И в изказването си Радев звучеше единствено да се прави бюджет, за да може после служебното правителство да си харчи“, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отчете, че в последните дни проявяват изключително търпение и за разлика от други политически сили ГЕРБ не ги е страх от „Възраждане“, защото имат ясни приоритети за управление.

„Всички до един говореха, че България е пред крах, системата просто няма шанс. Доволен съм, че на тази Велика сряда парламентът беше обран, умерен, с много смисъл, грижа за България, загриженост за съставяне на правителство или възможност да се състави“, коментира още Борисов.  

Лидерът на ГЕРБ призова всеки да си даде сметка какво ще стане, ако няма правителство. Запитан за поздрава му с Христо Иванов в пленарна зала, Борисов заяви: „Христо Иванов ми е бил вицепремиер, нормално и човешки е да си говорим“.

Борисов завърши, че ако декларациите на политиците от днес са били искрени, то има вариант да се състави правителство.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети