Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов: Докога ще теглим заеми, това вече не е щедрост, а неправилно планиране на разходите

Политика

Бойко Борисов: Докога ще теглим заеми, това вече не е щедрост, а неправилно планиране на разходите

Бойко Борисов: Докога ще теглим заеми, това вече не е щедрост, а неправилно планиране на разходите - Tribune.bg
Снимка:

По времето на ГЕРБ имаше финансова дисциплина както при никой друг, а в сглобката вече и ние се предадохме на левичарски, популистки и други политики и практики. Защото щеше да се окаже в един момент, че само от ГЕРБ няма да искат да се вдигат доходите, но когато няма подписано коалиционно споразумение за 4 г. да се знае откъде ще се вземат парите, остава един източник да излезеш на пазара и да вземаш заем. Това заяви в Хасково лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Защото това, което харчим, е повече от това, което придобиваме. Повече от десетилетие казвах на кметовете ще харчим толкова, колкото изкарваме и това е печелившата политика на всяко едно семейство. Семейство, което започне да харчи повече отколкото изкарва, започва да взема заеми и в един момент му вземат къщата, такива има хиляди, уточни Борисов. Трябва ли този, който е натрупал тези заеми изведнъж да го амнистираш и да отиде да вземе други. Те излизат и казват: да де ама ние трябва това да приемем, ще го приемем само когато държавата, частникът, няма да са потърпевши от недисциплинирано поведение на длъжник, каза Борисов.

Според него, обществените дебати толкова са се изместили към по-пикантните теми, към по злободневните теми, че ако се говори за следващо управление, по всички теми трябва да има разбиране как ще се продължи.

Така ли ще продължим, докога ще вземаме дългове, служебното правителство непрекъснато излиза на пазара, взема по 2-3 млрд., ама всички ще ги плащаме. Като сме решили да сме щедри и добри през тези 4 г. с обществения ресурс, това вече не е щедрост, а неправилно планиране на разходите, добави Борисов.

Това с равноотдалечения премиер е мимикрия, в която да може с плаващи мнозинства да се доразруши и съдебната система, категоричен е Борисов. Трябва да се разрешат проблемите с регулаторите и споровете в съдебната система да са справедливи. Ние дори за регулаторите не можем да намерим равноотдалечен от двете страни човек за когото и да било досега. Намерихме за НЗОК и то така го намерихме, че в един момент ги накарахме и те, и ние, и двамата да си подадат оставките, заяви Борисов.

Той коментира и еврозоната като каза, че тези, които са попречили на еврозоната, са същите, които сега говорят за еврозоната. „В деня, когато влязохме в чакалнята на еврозоната, олигархията излезе на улицата и се хвалеше, че от интернет управлява протестите. И къде са тези организатори на протестите, в кои листи са, кой ги припозна, изчезнаха, взеха парата и изчезнаха. Ние щяхме да сме забравили за еврозоната заедно с Хърватия, когато влязоха, ние бяхме по-напред. И от Румъния бяхме по-напред, сега румънците ни изпревариха със светлинни години, подчерта Борисов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети