Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов: Газовият хъб „Балкан“ е нашата цел (ВИДЕО)

Политика

Бойко Борисов: Газовият хъб „Балкан“ е нашата цел (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Газовият хъб Балкан е нашата цел (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Обсъдено е възможно участие на Саудитска Арабия в проекта

Българското правителство се надява да привлече повече големи компании към проекта за изграждането на Газов хъб „Балкан“. Обсъдена е възможност компании от Саудитска Арабия да се включат в проекта.

Това заяви от Египет пред българските журналисти премиерът Бойко Борисов. Преди това той проведе среща с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Двамата разговаряха в рамките на Срещата на върха ЕС-Лига на арабските държави в Шарм Ел-Шейх.

„Важно е да има много участници, за да е максимално честен търгът. Газовият хъб е нашата цел. Юнкер лично каза, че го благославя. Той ще гарантира същите количества газ, които имаме, за да продължим да ги имаме. Старите тръби през Украйна също са въпрос на диверсификация. С една дума – ние трябва да използваме възможността да сме част от магистралата на синьо гориво. Това са прекрасни проекти – Кипър също има огромно находище на газ, но там пазят и турски кораби. Ако нямаме тръби, по които да се прекара газ, само ще слушаме, че някъде са открили газ. Ако няма „хъб“, думата транзит е образно забранена. Ако нямаме тръбите, трябва само да внасяме. Знаете с какви усилия махнахме посредниците преди 3-4 години“, припомни историята с доставките на руски природен газ премиерът.

„Знаете за смесените предприятия със Саудитска Арабия. Ние инвестирахме много във взаимоотношенията ни. Ако нещо се разклати в Саудитска Арабия, Сирия е като пионерска организация“, предупреди премиерът.

Борисов допълни, че голям интерес към страната ни е потвърден от краля и от външния министър на Саудитска Арабия.

Според министър-председателя, България е пример как се работи с Турция и с Гърция, Кипър и Ливан едновременно.

„Не си разваляме приятелствата за сметка на нови. Развиваме и с Египет връзките си в сферата на културата, медицината“, посочи той. Борисов уточни, че страната ни е лоялен член на ЕС и НАТО. Затова той лаконично спомена, че е обсъждано и изграждането на мигрантски лагери в Африка, за да се спре бежанския поток към Европа.

Той отказа да коментира наложеното от президента вето на поправките в Изборния кодекс.

„Имам много работа, политически лидери не искам да коментирам. Когато вземеш страната на една партия, се превръщаш в политически лидер“, коментира той наложеното вето върху промените в Изборния кодекс от президента Румен Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати