Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов: ГЕРБ подкрепя санкции срещу Русия в ядрената енергетика

Политика

Бойко Борисов: ГЕРБ подкрепя санкции срещу Русия в ядрената енергетика

Бойко Борисов: ГЕРБ подкрепя санкции срещу Русия в ядрената енергетика - Tribune.bg
Снимка:

Лидерът на ГЕРБ изказа съболезнования на съседна Турция и Сирия. Той се обърна към симпатизанти, кметове, членове и общински съвети на партията: „Разговарях с турската страна, която има четири нужди. Имат нужда да се закупят нови одеяла, зимни палатки, портативни газови отоплители и генератори за ток, които да се изпратят в помощ на пострадалите”, призова Бойко Борисов на брифинг.

Той коментира и темата с ядрената енергетика. „Знаете, че с огромни усилия в НС успяхме да приеме закони, които да диверсифицират на 100% горивото за двата ни ядрени реактора, съответно с „Фраматом” и „Уестингхаус”. Освен това беше приет закон, с който да се закупят два реактора американско производство, за да може като изтекат 10-те и 15-те години на 5 и 6 реактор, да сме си построили новата мощност. Така работи ГЕРБ. Това е позицията на ГЕРБ – за санкции”, обясни Борисов.

По думите му страната ни е по-напред от полския проект. „Можем да ползваме незабавно междуправителствено споразумение със САЩ, както направиха Полша, за да се определи начинът за финансиране. Така че, ако има санкции на ядрената енергетика на Русия, ние да ги подкрепим, като през това време сме си изградили съпътстващата нова мощност”. 

„Струва ми се доста странно тези, които клечаха пред правителството, Радев каза, че Крим е руски. Колегите от „Да, България“ го подкрепиха, ходиха да клечат срещу нас. И техните остри декларации и шумни тупаници пред президентството, не носят нищо. Ние сме се борили от първия ден. Сега щели да правят протест. Искат ли, когато днес са обявили протест, аз да отида и да вдигна юмрук също?”, попита той.

„Аз съм ни вкарал в банковия съюз с моя екип. Вие за две години къде ни вкарахте? Криза с тока, криза с инфлацията, криза с тока, криза, криза, криза! Радев си е такъв, той обяви, че Крим е руски, следва си тази политика. Виновниците не са в Президентството, а не пред него“, подчерта Борисов.

Той припомни, че преди година ГЕРБ са казали, че се взима по 1 лев от горивото и се дава на руснаците.

„Защото днес на бензиностанциите се вижда разликата, точно с един лев, а войната си е същата, само Киро и Асен ги няма”.

Борисов припомни приемането на законите за въоръжението, за да изгони посредниците, истинска диверсификация, с което още 2012 година ГЕРБ дава концесия на „Тотал”.

„Тогава много ни се смееха. Говорим за стотици милиарди кубици газ, с 80% от компресорите на Балканския полуостров, ние имаме собствена газ и няма да сме зависими от никакъв руски газ. Още тогава купих 20% от терминала в Александрополис, за да може Киро и Радев да говорят за диверсификация. Припомнете си пресконференцията, която дадохме с Дачич и Юнкер”, каза той.

Турция вече черпи газ и БЕХ веднага трябва да влезе в съдружие с Тотали да инвестираме. Това е тема за разговор с ПП, ДБ и ДПС. Дълготрайно, силно, стабилно. А не кой не отиде днес на протеста е с Радев”. 

„Истински се надявам и партията на промяната да не се превърне в един момент в ДБ, които не искат да носят отговорност и да има правителство. Те искат някой да тричат. Никой не е мечтал в България да има такава еднолична власт. Затова политическите партии трябваше да си говорят и да има правителство. Сега друг човек можеше да е на съвета. Кого обслужвате? Сега ще доказват, че могат да се съберат и да имат един глас повече от нас. Значи и до местните избори няма да има правителство, а и след това. Трябва да се молим Радев да управлява добре”, подчерта Борисов.

Той отчете, че евроатлантическите партии са 5, в това число ДПС и „Български възход”, като припомни, че не всички от ПП участваха за бойните самолети и оръжията за Украйна.

„Вече във всяка зала и на всяка партия задават въпроса дали ще се направи правителство. Хубав лош Радев, спечелил е изборите, колкото и да клечат”, добави лидерът на ГЕРБ.

„Целия проблем на ГЕРБ беше, че нямаме опозиция, че тези които се правеха на такава не можеха да направят нищо. Защото силната демокрация иска силна опозиция, защото караш управляващите да работят по-добре. Затова всеки си има мястото”.

Той се обърна към тези, които подкрепят ПП, ДБ, ДПС  и Български възход, че вместо да се „клечи на студа е по-добре да си направят правителство и да върви държавата напред”.

„12 човека от ГЕРБ бяхме поканени в Американското посолство, с които през годините винаги сме работили много добре. Не съм гледал кой е поканен и кой не. Разделихме с пожелания за бъдещи успехи”, заяви Борисов по повод отсъствието на Кирил Петков и Асен Василев от прощалното парти на Херо Мустафа в Американското посолство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати