Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов: Имаме едно много счупено нещо, наречено държава

Политика

Бойко Борисов: Имаме едно много счупено нещо, наречено държава

Бойко Борисов: Имаме едно много счупено нещо, наречено държава - Tribune.bg
Снимка:

Колко естествен би бил един дясноцентристки блок, който да изведе държавата от кризата

„Били слаби институциите?! Ами сегашните институции са назначени от ПП, ДБ, БСП, да не пропуснем и ИТН. Те 2 години говореха много щуротии. Като видяха за какви крадци става дума, тогава чак тръгнаха да излизат от коалицията”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Търговище. Той призна, че ще е трудно да оправят положението: „Когато дойдохме през 2009 г., беше световната финансова криза, но ГЕРБ беше як и успяхме да измъкнем държавата. После 2013 г. Орешарски доведе до фалит на КТБ, неплащане на енергията на американските централи и бяхме осъдени от Арбитража в Париж от руснаците за двата реактора. Бяхме милиони под водата, но ГЕРБ беше як и за една година изплатихме на вложителите от КТБ, на руснаците, на американците и излязохме на чисто. През това време сваляхме и дълга и бяхме шампиони в Европа по най-нисък дълг, а управлявахме и с бюджетен излишък”, изтъкна Борисов. Той припомни, че винаги е имало пари за археолозите и очерта постиженията в областта.

„Имаме едно много счупено нещо, наречено държава, и трябва да имаме голяма разлика с другите, за да имаме куража и волята да се справим. Ако разликата е няколко процента, ще е рисковано да се вкараме в управлението”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов нарече майсторство управлението на партията му по време на миграционната криза. „С Шарл Мишел, Урсула фон дер Лайен и Ердоган, докато сега има частично бедствено положение в Свиленград заради мигрантите. Питайте вашите съседи защо при Бойко нямаше такова, а сега има? Защо неговите министри се справиха, а тези - не?”, попита той и обеща решение на проблема с Ердоган след 2 октомври.

„Българският народ е обиран през годините по различни схеми. Страх ме е само че всеки ден в атомната централа в Запорожие я атакуват постоянно. Сега, когато виждам колко се изнерви обстановката, агресията на Путин е видима и целият демократичен свят сме твърдо решени, че това трябва да приключи. Руският народ ни е приятел, но това, което прави Путин, е извън всякакъв нормален коментар – ядрен шантаж и бой по Запорожие, а тя е изключително близко до нас. Няма как да не съм против човек, който пряко ни заплашва“.

И обвини „Продължаваме промяната“, че още не е заявила своя позиция срещу Путин в отговор на мобилизацията и ядрения шантаж.

Критикувайки лидерите на Промяната, Борисов припомни случка, която му разказвал президентът Плевнелиев, когато за първи път довел Асен Василев в кабинета му. „Асен Василев се снимаше с мен и после  показвал снимката на китайците, за да си продаде бизнеса“, заяви Борисов.

„Ако някой е бил най-близък до нас са били „Да, България” и Промяната. Били са ми министри, вицепремиери. Откъде тази злоба? Колко естествен би бил един дясноцентристки блок, който да изведе държавата от кризата. Всички партньори се чудят. Петков е бил на Европейския Съвет, когато той ги лъгал, че Борисов казал, че ГЕРБ е против присъединяването на Северна Македония в ЕС. А той не знае, че  в същото време аз от Банкя говоря с Урсула фон дер Лайен и гарантирам как това не е вярно. На другия ден се принудихме и внесохме предложение на парламента да подкрепи Френското предложение“, заяви лидерът на ГЕРБ.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати