Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов: Кабинет може да има и без политически лица, важно е да има стабилност

Политика

Бойко Борисов: Кабинет може да има и без политически лица, важно е да има стабилност

Бойко Борисов: Кабинет може да има и без политически лица, важно е да има стабилност - Tribune.bg
Снимка:
Бойко Борисов

„Ние можем да направим правителство и с първия мандат, но то няма да е устойчиво и да ни представи еднозначно пред обществото, напрежението ще продължи да расте. Тук трябва да се благодари на президента Радев, че ни дава достатъчно време да разберем, че единственото добро през зимата и войната е редовно правителство и най-вече работещ парламент“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред БТВ. Той добави, че хората искат сигурност и егото трябва да остане на заден план.

Лидерът на ГЕРБ отчете, че в парламента вече се е оформила една много добра коалиция, което си проличава и в гласуванията. Той припомни, че този съюз се е оформил още по темата Северна Македония, решението за предоставяне на военна помощ за Украйна със 175 гласа „за“, решението за втората партида F-16, решението България да продължи пътя си към еврозоната и още други гласувания.

Борисов бе категоричен, че ако парламентът продължава да работи по този начин, както и разговорите в партиите, то трудно ще се обясни на хората, че правителство не може да се състави. Бившият премиер продължи и със Закона за КПКОНПИ, където ГЕРБ подкрепиха исканията на ПП, а партията на Кирил Петков дори не присъства при гласуването в комисия. По повод опита да се внуши, че има „хартиена коалиция“, Борисов заяви, че това не е вярно и припомни, че машините остават на 100% и не са махнати, а става въпрос на избор на гласоподавателите.

„Първата фалшива новина е, че са махнати машините, към тях се прибавя хартиената бюлетина. Подкрепям опасенията на колегите от ДБ, ПП и ДПС, че не е осигурено вота с машина да е сигурен. Факт е, че никъде в Европа не се гласува по този начин“, допълни още Борисов и отчете, че отрязъците могат да се подпечатват и да се броят.

По повод контактната група Борисов припомни, че именно Росен Плевнелиев за първи път е казал името на Христо Иванов, а Асен Василев е бил в служебно правителство на експрезидента и така е влязъл в политиката. „За две години Асен Василев подготви 4 бюджета, в такава ситуация да се отвори бюджет е опасно. Ние ще подкрепим тяхната декларация и ще настояваме да се внесе бюджета, ако се постигне съгласие между партиите и се подпише документ, за да няма риск и ще бъде гласувано само това, което сме се разбрали“, заяви той.

Дали срещите е трябвало да бъдат лидерски, Борисов заяви че е ходил няколко пъти на такива от Белия дом до Берлин, от Париж до Москва. „Разбира се, че съм готов, когато срещата бъде подготвена първо от контактните групи. Тя има смисъл, когато се разберем за подкрепа по определени точки. Сега какво да си кажем, че няма да се подкрепяме ли?“.

Запитан дали е простил на Кирил Петков и Асен Василев, Борисов заяви, че само той знае какво е в душата му и в името на народа е готов на компромиси.

„Аз толкова искам да нямам конкуренция в никоя партия. Да изляза и да кажа, че сме ги победили в изборите, с по-добра експертиза. Народът казва кой да се оттегли, а те са с по 8%. По-подготвен от мен няма и мога да ръководя страната в такива кризи, защото съм го доказал. Но няма да го направя, защото нямам този мандат с 67 народни представители. Имаме прекрасни експерти и министри, знам кои ще бъдат, но това не е важно в момента. Ядосан съм на това, което направи служебният министър Росен Христов вчера. Служебното правителство е да прави избори, не да дава оценки, има органи за това, ДАНС, ГДБОП, прокуратура. От къде накъде той ще напада нашите евентуални партньори от ПП. Христов вчера извърши политически акт на атака срещу ПП. Той вчера каза чудовищни неща, въпреки че не бяха в зала Кирил Петков и Асен Василев в зала се надявам, че ще излязат и ще кажат“, заяви Борисов по повод разкритията на служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Борисов допълни, че тайно се надява Делян Добрев и Росен Христов да не са прави, защото трудно тогава ще може да се говори с ПП и показа данни на НСИ, че стотици милиарди са изтекли към Русия, а в същото време правителството на Петков е купувало руски газ в пъти по-скъпо.

Лидерът на ГЕРБ се възмути, че може да се дели армията за сметка на ремонти на пътища и нови тунели. „Те имат късмет, че не е сега президентът Тръмп, защото аз съм участвал на срещи, в които той вади списъка и започва един по един колко дава в НАТО“.

„Искаме оставката на Росен Христов, защото не може да напада така ПП, а с тях и ДБ. Разкри, че са купували руски газ на високи цени“, заяви още Борисов.

По повод оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев, лидерът на ГЕРБ отчете, че всичко тръгва още от Бойко Рашков именно заради мърлявото управление на министерството.

„Ако има малко доблест ще каже от кой са наследени. Във време, когато светът се тресеше от миграционната криза, единствено ние разгледахме експертно проблема и го решихме. Когато решихме да правим оградата имаше много сериозна реакция от Турция, че се градим, но аз разговарях с Ердоган и нямаше проблеми. Защо за две години не им дадоха автомати, жилетки. Аз за оградата и границата отидох на Европейския съвет и договорих 320 милиона и оградата излезе безплатно на българите. Защо две години не я направиха от бетон. Единствените бяхме справили се с миграционната криза и дойдоха различни премиери да видят, но всичко трябва да се поддържа. Взеха се нови автомобили, всичко необходимо. Само преди няколко дни Джорджа Мелони искаше да дойде тук и да ѝ покажа как сме се справили, но аз й казах, че вече няма какво да ѝ покажа“.

Борисов заключи, че за съжаление това правителство ще е с кратък мандат. Той подчерта, че кабинет може да се състави и без политически лица, когато парламентът работи толкова добре.

„Радев не се е уморил да съставя служебни правителства, като няма парламент да го тормози. Когато прави добри неща, държи се мъдро и подпомага процеса, не мога да кажа обратното“, каза Борисов и заяви, че последно с Радев си е говорил по време на европредседателството.

На въпрос дали подкрепя и дали си говори с главния прокурор Иван Гешев, Борисов заяви, че от години не го е правил. „Ние сме за всеобхватна съдебна реформа, както подкрепихме и промените в КПКОНПИ. Самите ПП обаче избягаха от комисията“.

„Когато дойде тук Кирил Петков и Лена да ги питате за парапета и аз ще кажа кой какво е снимал. Уморих се вече да говоря толкова години за неща, които не са се случвали. Защо други не ги записват, защо аз не записвам някого.  Вероятно ме записа същият, който записа и Кирил Петков и Лена с парапета, да каже той кой го записва, ще обединим усилия да го открием. Еднакви неволи имаме, еднакви врагове“, каза още Борисов.    


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети