Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов пристигна във Виена за среща с лидерите на 5 европейски държави

Политика

Борисов пристигна във Виена за среща с лидерите на 5 европейски държави

Борисов пристигна във Виена за среща с лидерите на 5 европейски държави - Tribune.bg
Снимка:

Пандемията е до етап, при който е от изключително значение държавите от ЕС да сме единни

Премиерът Бойко Борисов пристигна във Виена. Той ще участва в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия - Андрей Пленкович, съобщиха по-рано от пресслужбата на кабинета. „От изключително значение е доставките, изпращани до държавите членки, да бъдат изпълнявани едновременно и пропорционално на населението на всяка една страна от Европейския съюз. Само по този начин ще се постигне едновременен за целия ЕС колективен имунитет", написа Борисов. 

Преди да пристигне в австрийската столица той спря в Любляна, от където вземе словенския колега Янез Янша и екипа му. 

„Заедно излитаме за австрийската столица, където ще обсъждаме нашата позиция, че пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население трябва да бъде приложено и за доставките, а не само за поръчаните количества“,написа в своя профил във Фейсбук министър-председателят.

„Пандемията е достигнала до такъв етап, при който е от изключително значение държавите от ЕС да сме единни. Подкрепата е важна във всеки един момент“, категоричен е Борисов.     

В рамките на събитието във Виена шестимата лидери ще обсъдят своята позиция, чрез която призовават за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID-19 и за справедливото им разпределение въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

След края на срещата е предвидена пресконференция, в която ще участва и българският премиер. В рамките на визитата си във Виена министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и двустранна среща с канцлера на Австрия Себастиан Курц.

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети