Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов: Никога не е било по-важно целият свят да работи заедно, за да спрем кризата

Политика

Бойко Борисов: Никога не е било по-важно целият свят да работи заедно, за да спрем кризата

Бойко Борисов: Никога не е било по-важно целият свят да работи заедно, за да спрем кризата - Tribune.bg
Снимка:

„Необходими са спешни действия с цел изграждане на устойчивост“, подчерта премиерът Борисов на срещата от Процеса „Акаба“

„Светът навлиза в опасен и нестабилен период. Учените предполагат, че вирусът може да остане с нас с години. Нашият призив е ясен – трябва да работим заедно“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на виртуалната среща в рамките на Процеса „Акаба“, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Процесът е иницииран през 2015 г. от краля на Йордания Абдулла Втори с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

Във форума участват държавни и правителствени ръководители от страни като Индонезия, Филипините, Нигерия, Кения, представени на различни нива са също САЩ, Нидерландия, Южна Корея, Япония, Сингапур и др.

„Никога в историята на човечеството не е било по-важно целият свят да работи заедно, за да се справим с връхлитащата криза и да предотвратим разпространението на вируса“, акцентира българският министър-председател.

Борисов припомни, че само преди 2 дни в Словения управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обяви 10% спад на БВП в световен мащаб. „Не сме имали такива проблеми след Голямата депресия - финансови, икономически и здравни едновременно“, изтъкна премиерът Борисов.

Акцент в изказването на министър-председателя бе приносът на Българското председателство на Съвета на ЕС за европейската перспектива на Западните Балкани. „Подкрепата, която България дава на Албания, на Република Северна Македония, на Босна и Херцеговина, на Сърбия и Косово за присъединяването към ЕС, а някои от държавите ние първи подкрепихме и за НАТО, е също много добра рецепта за общата борба срещу тероризма и екстремизма“, подчерта Борисов. Той изрази надежда, че след всяка една среща от  Процеса „Акаба“ държавите от инициативата ще излизат по-единни и по-силни, като взаимодействието между тях ще бъде успешно надграждано.

„Необходими са спешни действия с цел изграждане на устойчивост“, подчерта премиерът Борисов. Той бе категоричен, че за да се справим с глобалните предизвикателства и последиците от пандемията както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, се налага ефективно многостранно сътрудничество и солидарност между държавите.                                                            


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети