Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов: Парламентът и партиите, променили Конституцията трябва да носят отговорност за служебния кабинет

Политика

Бойко Борисов: Парламентът и партиите, променили Конституцията трябва да носят отговорност за служебния кабинет

Бойко Борисов: Парламентът и партиите, променили Конституцията трябва да носят отговорност за служебния кабинет - Tribune.bg
Снимка:

„Парламентът трябва да е висота и партиите, които променихме Конституцията – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС трябва да носим отговорност за служебния кабинет“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По повод поисканите от служебния премиер рокади във външно министерство и назначаването на Даниел Митов на поста външне министър, Борисов заяви:

Последните 9 месеца ГЕРБ е носил цялата отговорност за външната политиката на България и искам доктрината и идеолоията, за която сме се борили да продължи. Казах, че в отбраната ГЕРБ носи отговорност, защото Запрянов е наш експерт. Призовавам колегите от ПП-ДБ също носят своята отговорност“.

Борисов поздрави и съпредседателят на ПП Кирил Петков по повод рожденият му ден. 

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че философията на Конституцията е направена, така че трите партии в този блок ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС да носят отговорност, когато тежестта от президента е пренесена в парламента. „Призовавам Христо Иванов и Делян Пеевски да не бягат от отговорност. Тази философия за Конституцията е, че има системни партии и служебно правителство с Народно събрание, за да може да се върши работа. Помня служебните правителства на Радев как се подписваха договори и ни представяха пред света“.

Борисов разкри, че при „зачатието“ на промените в Конституцията лично Делян Пеевски е предложин поста правосъден министър да бъде за Христо Иванов, който пък отказал. Лидерът на ДПС тогава предложил Атанас Славов, който приел. „ДПС и тогава и сега никога не са участвали и са заявявали, че не искат министри. В разговорите, в които участваха е за правосъдната реформа. Затова в последствие дойди този разрив, защото за регулаторите не можеха да съберат 160 гласа. Сега, за да не ни се смеят хората – да бъдем на висотата и да носим отговорност“, заяви Борисов.

Той припомни, че когато е трябвало да се избира шеф на БНБ от ПП-ДБ са предложили Андрей Гюров – ярко политическо лице, от ДПС са предложили Чобанов – отново ярко политическо лице. Борисов заяви, че от ГЕРБ-СДС са били на мнение, че трябва да незасивим експерт, доказан какъвто е Димитър Радев. „Разпределиха си регулаторите, а за ГЕРБ остана Сметната палата. От ПП-ДБ искаха Андрей Гюров да стане служебен премиер, какво щеше да стане тогава?!  

Парламентът носи отговорност за това служебно правителство. Когато гласувахме Конституцията си говорехме как 10 години ще бъдем един блок ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС“, подберта Борисов.

По отношение на Даниел Митов, Борисов заяви, че е ярка политическа фигура, но такъв е Румен Спецов като шеф на НАП, такъв е и Гвоздейков като транспортен министър от квотата на ПП-ДБ.  

Борисов подчерта, че не иска да носи отговорност за някой, който не познава. За исканата смяна Кирил Вътев от земеделското министрество, Борисов заяви, че е в добри отношения с него и няма отношение към поисканата рокада.

„Когато парламентът е променял с умисъл от президентската институция контрола да дойде в Народното събрание трябва сега същите тези партии да носят отговорност“, категоричен е Борисов.   


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети