Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов: ПИБ беше последното изискване към Еврозоната

Политика

Бойко Борисов: ПИБ беше последното изискване към Еврозоната

Бойко Борисов: ПИБ беше последното изискване към Еврозоната - Tribune.bg
Снимка:

Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер ни поздрави за всичко

„Влизането в Еврозоната е нещо изключително важно. ПИБ беше последното изискване.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното извънредно заседание, на което кабинетът ще приеме решение относно предприети от „Българска банка за развитие“ АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД.

„Днес ще разгледаме една точка, която гарантира последното изискване да има 30% външен капитал на една от банките, за което ще разгледаме предложение за ББР“, каза той.

„Всички изисквания, които бяха поставени, темата с Европейската централна банка (ЕЦБ) беше затворена, преминахме към аукциона вчера, затворихме го. Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер ни поздрави за всичко, което сме се договорили и с ЕЦБ, и със СБ. Целта ни е юли месец да приключим“, каза още Борисов.

„С огромни усилия успяваме милиарди да върнем след това обратно, но затова се налагат години“, допълни Борисов.

Премиерът добави, че чакалнята на Еврозоната дава допълнителна сигурност за това, че сме в Европа на първата скорост и че няма да изпаднем на втора скорост.

С министър Емил Караниколов предлагаме Министерски съвет да приеме участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ да се извърши при пазарни условия и то 70 на 100 от общия обем на записаните и заплатени акции, съгласно доклада по точка 1, стана ясно от думите на Владислав Горанов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Иванов Още преди няколко години Германия чрез своя държавна структура купи 15% дял от частната търговска банка Комерцбанк! Това беше инвестиция на държавата, която във времето се изплати! След като в Германия го правят, защо да не се поучим от техния успешен търговски нюх и държавата ни не инвестира в акции на търговска банка, които сега след кризата с коронавируса са евтини, а след година или две ще поскъпнат!?!
12.06.2020 12:13 / Отговор
Голямото бързане И защо по време на световна криза трябва да влизаме, и да се харчат държавни пари, т.е. нашите за увеличаване на капитала на една банка. Това си е обир от всякъде, за да се хвали мутрата.
12.06.2020 12:17 / Отговор
Калин Не е обир, това си е сделка, при която една БАНКА става акционер в друга, нищо не се губи, дори ще се спечели!
12.06.2020 17:07
Дора Дано да е за добре влизането в еврозоната. Освен това държавата ще изкара пари като акционер в ПИБ
15.06.2020 17:21 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети