Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов посрещна евролидери в Пловдив (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

Политика

Бойко Борисов посрещна евролидери в Пловдив (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

Бойко Борисов посрещна евролидери в Пловдив (ОБНОВЕНА/СНИМКИ) - Tribune.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посрещна в Пловдив председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Европейската народна партия Манфред Вебер.

Борисов показа на Вебер една от емблемите на Старинен Пловдив – Балабановата къща, построена през 19 век, а днес символ на културния живот на града.

Домакин е кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Припомняме, че днес от 18 часа в Античния театър в града ще се проведе предизборна среща за евровота, като специално за събитието Борисов посрещна водещият кандидат на Европейската народна партия Урсула фон дер Лайен. Тя ще вземе участие в събитието на ГЕРБ-СДС при представяне на листата.   

При представянето на листата се събраха над 7 хиляди членове и симпатизанти на ГЕРБ-СДС, за да дадат своята подкрепа за партията и ЕНП. В своята реч Манфед Вебер припомни, че България е най-просперищата при управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов и няма никакво съмнение, че на предстоящите избори ще бъдат отново лидер, както и ЕНП в ЕС. 

Мария Габриел подчерта, че екипът на ГЕРБ-СДС носи предвидимост и устойчивост. Тя припомни, че управленската програма е в синхрон с водещите приоритети на ЕНП. „Приоритетни сектори са образованието, енергетиката, земеделието, развитието на регионите и малките и средни предприятия-сигурност, силна икономика, но и демокрация“, заяви Мария Габриел.

Тя подчерта, че ГЕРБ е надежден и устояващ на предизвикателствата партньор. „Имате подкрепата на коалицията. Ще имате нашата подкрепа за защита на европейското културно наследство. Всички ваши приоритети ще останат и наши“, категорична бе Габриел обръщайки се към Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер.

„Докато другите създават само хаос, ГЕРБ е партия на опита и стабилността. Ти, Бойко, си истински европейски лидер с доказан опит. Под твое ръководство България се присъедини към европейския банков съюз, запази сигурни граници и имаше невероятен икономически растеж. Вие давате на България силен глас не само в ЕНП, но и в целия ЕС“, заяви председателят на Европейската народна партия /ЕНП/ Манфред Вебер в Пловдив.

„Доброто управление означава също така да се използват регионалните и кохезионните фондове, за да се осигури растеж в България, и това е, което Вие направихте. Благодарение на доброто управление на средствата от ЕС, под ръководството на вашите правителства стана възможна не само чудесна инфраструктура като разширението на софийското метро и магистрала „Тракия“, но и домове за възрастни хора, училища и пътища. Вие се грижите българите в градовете и селата да усетят ползата от ЕС", подчерта Вебер.

„Не всяка партия може да каже „ние можем успешно да управляваме България“. Не всяка партия може да каже „Ние винаги сме били на страната на Европа и принадлежим към най-успешното политическо семейство. ГЕРБ може да каже всичко това“, добави Манфред Вебер.

Той поздрави бившия външен министър и вицепремиер Мария Габриел.

„Мария, вие бяхте невероятен комисар и успешен външен министър, водещ ролята на България в света. Когато дойде време да станете министър-председател, както се бяхте договорили с партньорите в правителството, те нарушиха споразумението. Те предадоха обещанието за стабилност на българските граждани. При смъртната опасност от крайната десница в България и Европа не можем повече да допускаме тази безотговорност. ГЕРБ е единствената партия, която може да победи крайната десница и да осигури добро управление в България", каза още Вебер.

„Скъпа Мария, ти беше невероятен еврокомисар, ръководещ бъдещето на иновациите в Европа, и успешен външен министър, ръководещ глобалната роля на България. Гордея се, че си част от екипа на председателството на ЕНП!

Ти си ценена не само в България, но и в цяла Европа. Все още си спомням впечатлените лица на моите баварски колеги, когато дойде на една от нашите срещи, за да обясниш как трябва да дадем тласък на иновациите в Европа.

Скъпа Мария, когато дойде време ти да станеш министър-председател, както беше договорено с партньорите ви от правителството, те нарушиха договорката! Те предадоха обещанието си за стабилност пред българските граждани! Пред смъртната опасност от крайната десница в България и Европа не можем да допуснем такава безотговорност. ГЕРБ е единствената партия, която може да победи крайната десница и да осигури добро управление за България! Ето защо вие ще спечелите изборите!“, заяви още Вебер.

В началото на своята реч Урсула фон дер Лайен цитира Христо Ботев.

ГЕРБ и Европейската народна партия няма да позволят на екстремистите да унищожат Европа на ценностите, каза председателят на Европейската комисия.

Тя поздрави българите по повод Денят на Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България и рецитира думите на националния герой.

„Ботев е поетът, който живя и умря в името на свободата и независимостта на България. Ботев заяви, че тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”, припомни Фон дер Лайен.

Тя благодари на Борисов и разказа, че когато е дошла в България по негова покана, е останала впечатлена от разказа му, че на един квадратен километър в София има православна църква, синагога, джамия и католическа църква - символ на свободния дух на България и Европа.

„България и Европа са символ на толерантността. Нека запазим това“, призова председателят на ЕК и кандидат за втори мандат.

„Днес нашите ценности са подложени на атака от екстремисти, демагози, независимо дали крайнолеви или крайнодесни - от „Алтернатива за Германия“ до „Национален фронт“ във Франция, от „Конфедерация“ в Полша до „Възраждане“ в България. Техните имена са различни, но целите им са еднакви - те искат да потъпкат ценностите ни и да унищожат нашата Европа. ГЕРБ и Европейската народна партия няма да позволят това да се случи. Обединени можем да преместим планини за доброто на Европа”, подчерта Фон дер Лайен.

Председателят на Комисията отново благодари на Бойко Борисов, ГЕРБ и българския народ за ключовата подкрепата за Украйна.

„Никой не иска повече мира от народа на Украйна. Те се борят за земята си, но и за нашата сигурност. Трябва да стоим до тях днес и в бъдеще, за да постигнат справедливост и мир. Цяла Европа трябва да благодари на България”, каза тя.

Фон дер Лайен призова за укрепване на европейската отбранителна индустрия и посочи, че България може да има значителна роля в този процес.

Относно въпросите на миграцията тя посочи, че Европа е изпълнила международните си задължения и добави:

„Ние европейците ще решаваме кой да дойде в Европейския съюз и при какви условия, а не трафикантите и контрабандистите“.

Като основен приоритет за следващия мандат Фон дер Лайен очерта намаляването на бюрокрацията с 25% и подкрепата за земеделците в Европа.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети