Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов преди срещата с Ердоган: Апелирам за дипломация, мир и разбирателство

Политика

Борисов преди срещата с Ердоган: Апелирам за дипломация, мир и разбирателство

Борисов преди срещата с Ердоган: Апелирам за дипломация, мир и разбирателство - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът обеща и прекрасна новина от Русия утре сутрин

Апелирам за дипломация, мир и разбирателство. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който отива на среща с турския президент Реджеп Ердоган.

Той припомни, че години наред "с нашта братска държава Гърция водим една балансирана политика", а в Александруполис е разговаряно детайлно за региона.

"Имаме приятелски отношения и с президента на Турция, и неговите министри, много инфраструктурни проекти - газови, пътни, жп връзки, туризъм, културни паметници", заяви Борисов. Той е поел ангажимент да проведе разговори и от името на своите колеги в Европейския съюз/ЕС/. "Един ден ще пожалите и за мен. Не е лесно. Разговорите, които съм провел, са по искане на моите колеги. Конфликтът в близост до нас влияе, ние имаме нула нелегална миграция, но такива конфликти са бомба за в бъдеще, влияят на икономиката, а когато имаме този щам на грипа и коронавируса, нещата стават драматични", подчерта Борисов. Той отказа да прогнозира какъв ще е резултатът от разговорите му в Турция.

"В ЕС отговорните хора знаят, че докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Ние не сме посредници. Аз олицетворявам тревогите на България, изброих темите по които можем да се уязвими. Последните дни всички се обадиха по няколко пъти, и Макрон се обади преди да тръгна. 14 разговора трябва да поведа, преди да тръгна. Дано да се разберем", посочи българският премиер.

Той обеща новина и от Русия. "Утре сутрин ще имам прекрасна новина, защото с Руската страна работим по финансово-икономическа обосновка, утре 9.30 ще говоря за прекрасна новина", коментира отношенията ни с Русия Борисов. Той се върна на темата на срещата в Турция и разясни, че ако тя е успешна, това ще е добре за всички, а ако - не, поне ще е направил опит.

"Отивам на приятелска вечеря с моя колега Ердоган. той резговаря с Тръмп, Меркел, Борисов и след мен - Макрон. Да си свршим нашата работа, да имаме добри отношения и за в бъдеще. Не можем да гледаме със спокойни очи да се размятат хора по границите. Не може да се изправя армия срещи това. Да има изнесен център, да приберат децата, да ги нахранят. Другата тема е по-голяма от мен - Сирия. Спиране на военните действия - това ще настоявам пред моите колеги", заяви премиерът.

Той се надява на срещите в Турция да успее да защити поне интересите на страната.

"Един мъдър политик си мери думите. Ще го обявят решението хората, които дават големите пари", категоричен е Борисов. Той допълни, че и в момента страната ни изпраща повече сили, за да охранява шенгенските граници.

"Работим прекрасно. Прелетяха, огледаха, увериха се. Нашите граничари, матроси са на своя пост. Проблемът на България е шенгенските граници да пазим. Ние дислоцираме повече сили на шенгенската граница. Макрон дори ми каза  - „Три пъти ми го намекна, разбрах те, прав си, така“. Всички очакват. Когато имаше големи грижи, аз направих срещата във Варна. Само на нас ни се дадоха, ако видите следващите председателствата, само при нас срещата с Турция се проведе на наша територия, а другите в Брюксел“, уточни Борисов. Той се надява да продължим дружеските, междусъседски и добри отношения в региона. Затова в екипа му за среща с президента Ердоган е и Вежди Рашидов.

„Снощи се чух с Каракачанов, с Валери Симеонов. Разбирате, че щеше и тук да е като на гръцката граница. Дано поне нашата запазим“, завърши срещата си с медиите премиерът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети