Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов с покана за Мюнхенската конеференция за сигурност

Политика

Бойко Борисов с покана за Мюнхенската конеференция за сигурност

Бойко Борисов с покана за Мюнхенската конеференция за сигурност - Tribune.bg
Снимка:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще вземе участие в 58-то издание на тридневната Мюнхенска  конференция за сигурност. Тя се смята за един от най-важните международни форуми по въпросите на външната политика и сигурността.

Към този момент Борисов все още не е потвърдил своето участие, причината е ковид кризата. Той заяви, че е възможно да вземе онлайн участие в конференцията, за да не пътува.

„Никога в историята на конференцията не сме били изправени пред толкова реална опасност от война“, заяви Волфганг Ишингер, който ще председателства за последна година форума в Мюнхен.

Конфликтът около Украйна, бъдещето на иранската ядрена сделка и на евроатлантическия алианс са основните теми на тазгодишното издание на Мюнхенската конференция за сигурност, която ще бъде открита от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

В Мюнхен пристигат американският вицепрезидент Камала Харис и външният министър Антъни Блинкън, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, украинският президент Володимир Зеленски и германският канцлер Олаф Шолц.

„По различни причини“ тази година няма да има руско участие, съобщи говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която заяви, че Мюнхенската конференция за сигурност е загубила обективността си и се е превърнала в трансатлантически форум.

В рамките на конференцията ще се състои среща на външните министри от Г-7, председателствана в момента от Германия.

По традиция, в навечерието на конференцията се публикува доклад за глобалната сигурност, озаглавен тази година: „Да се отучим от безпомощността“.

За авторите чувството на безпомощност заради съвкупността от различни кризи е завладяло по-скоро хората в утвърдените демокрации, отколкото живеещите в авторитарни общества.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Бойко Борисов
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети