Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов за бюджета на държавата: Времето на популизма и празните приказки приключи

Политика

Бойко Борисов за бюджета на държавата: Времето на популизма и празните приказки приключи

Бойко Борисов за бюджета на държавата: Времето на популизма и празните приказки приключи - Tribune.bg
Снимка:

Първите, които ще пострадат от липсата на правителство и нови дългове ще бъдат пенсионерите, допълни лидерът на ГЕРБ

„Две години веселата компания на Промяната поръчваше и сега като дойде сметката изведнъж е тихо. Предупреждавахме многократно през последните две години. Решения могат да бъдат намерени, ако има голямо мнозинство в парламента“, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по повод прогнозните бюджетни разчети, дадени от служебното правителство за дефицит от почти 12 милиарда лева. Добрев показа, че още преди година и половина от ГЕРБ и Бойко Борисов са предупредили за дълговете и задлъжнялостта.  

Красимир Вълчев отчете, че няма нито лев допълнително за системата на висшето образование, разходите за храна за детските градини не са актуализирани, като има и скрити дефицити, структурни проблеми и намаляване на разходите, които формират БВП. „Може би министърът на образованието трябва да каже на учителите как да учат децата да ядат по-малко в детските градини. Това е ефектът от популизма с безплатните детски градини“, заяви Вълчев.

„Имаме спор по логиката на самите закони, но нямаме спор, че има нужда от редовно Народно събрание и правителство. Изненадани сме, че на фона на тези стратегии, които заедно чертаем, днес темата е другата. Отново нашите колеги от ПП-ДБ се връщат към мантрата за корупцията, че ГЕРБ трябва да се разграничава от някакви модели. А моделът е, че по времето на ГЕРБ бюджетът и финансите бяха стабилни, а за повече от две години се натрупаха дефицит и заеми“, заяви Десислава Атанасова като отчете, че оперативните програми са спрени, а средства от Плана за възстановяване се пренасочват към социални плащания. Атанасова припомни и думите на Асен Василев по отношение на учителите и чорапогащите им на дупки, като я сравни с огромната дупка в бюджета.

„Бяха упреквани от служебното правителство за цифри, които споделиха, но сега законът стои пред нас. Дългът ще стане 70 милиарда, а над 2 млрд. ще отидат за лихви в чуждите банки. Това казвам към всеки, който заявява, че иска да управлява сам. Честно беше днес ПП-ДБ да кажат с кого искат да управляват, а не да казват - всички, защото това са „Възраждане“, БСП, ДПС, ИТН и ние. В деня, в който президентът излезе с вдигнатия юмрук, ние вкарахме страната в чакалнята на еврозоната с всички изпълнени критерии, а сега няма нито един“, заяви Борисов. Той „честити“ на Костадин Костадинов, защото с този бюджет и състояние на финансите няма нужда от референдум, защото нямаме шанс скоро да влезем в еврозоната.

Лидерът на ГЕРБ запита при 3% дефицит да се каже откъде ще се реже още, защото сега това е направено от образование и инфраструктура, което е гръбнакът на икономиката. Борисов предупреди за още капани, които не са отчетени в бюджета и даде за пример „Чирен“ с нагнетен скъп природен газ, заемът от близо 500 милиона даден на „Булгаргаз“, проблемът с бюджетите на общините. „12 милиарда е дупката в бюджета и не виждам в него 50 млрд. инвестиции за мостове, магистрали, за Севера и Юга“, заяви Борисов.

Бившият премиер заяви, че има 3 възможни решения - вдигане на данъци, орязване на разходи или нов дълг.

„Затова се обръщам добронамерено - дали ще се гласува таван на външния дълг, трябва ли да натиснем копчето и да отидем с нови 12 млрд. лв., нещо което ние винаги сме отричали. Вместо да кажем, че в името на държавата, предвид безпощадните цифри, понасяме пасивите и изваждаме държавата от кризата“, заяви Борисов. 

„Времето на популизма и празните приказки приключи. Или ще има храбри партии, които ще подкрепят държавата си, на първо място ПП-ДБ, но не изключвам „Възраждане“, ДПС, БСП, ИТН“, заяви Борисов и даде пример, че при внасяне на следващ бюджет и искане за нови дългове или орязване на бюджета, едно правителство на малцинството не би могло да издържи.

„Тезите или сам, или с никой не върви при тези разчети на бюджета“, заяви Борисов и призова и „Възраждане“, които искат третия мандат да кажат как ще управляват.

„Първите, които ще пострадат от липсата на правителство и нови дългове ще бъдат пенсионерите“, категорчиен беше лидерът на ГЕРБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети