Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Ноев: Кабинетът „Петков“ действа припряно за Северна Македония

Политика

Бойко Ноев: Кабинетът „Петков“ действа припряно за Северна Македония

Бойко Ноев: Кабинетът Петков действа припряно за Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

„Вместо да се работи за премахването на причините, довели да проблемите в нашите отношения, правителството се опитва да се бори с последствията. Това за мен е грешен подход“, анализира той

„Не смятам, че в момента големият проблем на България е това дали дрънчи на война в Украйна или около нея, а по-скоро два важни геополитически въпроса за България - сигурността Украйна - Черно море и нашите отношения със Северна Македония. Предвид чувствителността на българското общество и на всяко общество към войната и предвид силата на „петата колона“ на Русия в България, една категорична позиция на България в подкрепа на суверенитета на Украйна чрез своите съюзници и НАТО, съчетана с отстъпление от нашите позиции по отношение на Северна Македония, ще засили онези кръгове в България, които гравитират по-скоро около позицията на Русия. Възможна е промяна на политическата карта на България. Това за мен е най-голямата опасност, която би довела до дестабилизиране на властта“, заяви експертът по военна сигурност, бивши военен министър и ръководител на постоянната дипломатическа мисия на България към НАТО в Брюксел от 1996 до 1999 г. Бойко Ноев пред бТВ.

„Ако Кирил Петков остане фокусиран върху въпроса за Република Северна Македония, ще остане впечатление, че се работи само върху това и нищо друго не се прави“, каза той и добави, че кабинетът трябва час по-скоро да предприема актуални стъпки по проблемите на българските граждани. По думите му се действа припряно спрямо РСМ

„Виждам поемане на ангажимент да се даде позиция за Република Северна Македония в следващите 6 месеца, независимо как е изпълнила нашите условия. Полагат се усилия да се обличат в целофан проблемите, които да станат по-лесно смилаеми от българското общество“, продължи Ноев.

„Вместо да се работи за премахването на причините, довели да проблемите в нашите отношения, правителството се опитва да се бори с последствията. Това за мен е грешен подход“, анализира той.

„Това, което се случва в момента е, че НАТО оглеждат кое е онова, което липсва в способностите на България, за да може да бъде попълнено. Понеже нямаме авиация, изпращат самолети. Понеже сухопътните ни войски са зле, вероятно ще предложат да запълнят и празнотите в нашата отбрана с чужди сили“. По думите му затова е много важно да се инвестира в отбрана особено предвид факта, че при влошаване на отношенията с Русия ще пострада военно-техническото сътрудничество и голяма част от техниката ни може да стане ненужна.

Ноев отдаде припряността на новата власт с липса на политически опит и желание да се решат проблемите

„Тези млади момчета (б.р. - новото правителство) изпускат икономиката. Харчат се пари „по Борисовски“, без да виждаме наченки на реформа. Виждаме и съмнителните отстъпки за Северна Македония. И докато имаме надежда да се случи това, за което се борихме - борбата с мафията, се притеснявам, че тези фактори могат да обърнат политическите процеси в България“, каза още Бойко Ноев.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети