Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Рашков с призив за „моментално отстраняване” на водещи в bTV

Политика

Бойко Рашков с призив за „моментално отстраняване” на водещи в bTV

Бойко Рашков с призив за моментално отстраняване на водещи в bTV - Tribune.bg
Снимка:

Бойко Рашков коментира днес в предаването на Силвия Великова по БНР участието си вчера сутринта в bTV. Силовият министър се оплака, че не е доволен от начина на водене на Биляна Гавазова и Златимир Йочев и заяви, че това „вероятно е доходна дейност“.

„Защото аз чувах как с техническите средства в техните уши им казваха какво да ме питат. Много грозно. А шумът в ушите им бе толкова силен, че те не чуваха какво им отговарям. И така ме питаха едни и същи въпроси няколко пъти. Не се изненадвам, те не заслужават толкова внимание. Затова сме на 112 място по свобода на словото, съжалявам, че го казвам. Ако аз съм собственик на телевизията, моментално ще ги отстраня от водещото предаване...водещата роля в предаването“, заяви вицепремиерът е служебния кабинет и силов министър. 

По думите на Рашков въпросите, които Тома Биков и компания поставят в някои медии, относно началника на кабинета му са били зададени по определен начин вчера. Той нямал против, но в   държавните органи трябвало да се внимава какви хора попадат.

„В конкретния случай въпросите имаха чисто политически характер, за мен са важни професионалните качества. Кой каква политическа ориентация има не ме интересува. Това не може да попречи на решенията ми да назнача човек, дори и за началник на кабинет. Някой в бТВ вероятно иска да отмени Конституцията и закона и да отменят възможността на хора, които членуват в партии, които не харесват - да заемат държавна длъжност. Така ли?“, попита Бойко Рашков. 

На въпрос, че в случая става дума за бизнесмен с много обвинения, служебния вътрешен министър отговори: „Партията е организация, щом тя е законна - може да съществува. Аз съм безпартиен“.

В интервюто си Рашков обясни, че ръководителите на служби по закон са призвани да гарантират националната сигурност, а те са „излезли в отпуск по време на „жътва“. Всички са били поканени на разговори, но те са отказали- „Ще ги поканим пак. Но не виждам как ще работим занапред“.

Според силовия министър „ДАНС извършва престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор Цацаров. Как ще искам, на какво основание – да работя с такива хора? Онези, които трябва да противодействат престъпността, извършват престъпления. И това са доказани факти. Само че те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са го скрили в КПКОНПИ. А другият продължава тази политика. Но един съдия отиде на съд (Владимира Янева, бел.ред.) отиде на съд. Не искам да я оправдавам, но разглеждам случая в цялост - онези, които са й поднесли документите, останаха ненаказани. Ако Борисов беше казал на Цацаров, той щеше да образува дела и за други съдии. Бях там когато имаше телефонен разговор между него и Борисов и видях как Цацаров си обърна становището по въпроса да се образува ли или не производство срещу Янева“, посочи още Рашков.

„Как ще работя с Гешев - както повелява закона. Но той трябва да знае, че някои структури на МВР няма да са му подчинени както досега. Една подчинена служба на прокуратурата е ДАНС. Че самият Гешев разгласява класифицирана информация, била му се полагала. ВСС няма как да му потърси отговорност. Цацаров и Гешев режат клона, на който стои прокуратурата, със склонността си да слугуват на политиците. Сега се жалят пред Брюксел, че искат да им закриват структури, но решението в крайна сметка е на парламента“, обобщи вътрешния министър. 

Относно освобождаването на ръководителя на Дирекция „Инспекторат“ Николай Гешев Бойко Рашков коментира, че са налице данни за натиск върху проверяващи инспектори да се изкриви крайния резултат от проверките.

„Този вой, който се вдигна покрай него, очевидно е резултат, последица от факта, че този служител е бил много толериран от предишния министър на вътрешните работи. Той е бил уволнен дисциплинарно преди 3-4 години, пред мен е заповедта за неговото дисциплинарно уволнение. Уволнен е от министър Узунов.“

За освобождаването на бившия вече главен секретар Ивайло Иванов, в мотивите за което присъства и полицейското насилие по време на протестите миналото лято, Бойко Рашков поясни, че неговата лична оценка за случилото се тогава е в качеството му и на професионалист, и на гражданин.

„И се възмутих, както множество други граждани – че бият младежите, които бягат от нашата страна. По този случай обаче впоследствие се оказа, че няма никакво сериозно отношение – с бития студент, бития журналист и други. И сега, когато се промени политическата обстановка, хората започнаха да напомнят за тези случаи. Защо? Защото към онзи момент играеха пинг-понг от МВР към прокуратурата и обратно, уж извършват проверка на случаите.“

Вътрешният министър очаква детайли, за да се види „дали действително е разтакавано във времето извършването на проверка съзнателно, докато започнат да отслабват във времето протестите в София и другите големи градове на страната. Вместо със загриженост и отговорност да подходи главният секретар към тези случаи, той като че толерираше тези действия на полицейските органи.“

Ще се изяснява въпросът кое налага в ГДБОП през последните месеци да се правят масови кадрови размествания, посочи още Бойко Рашков.

Досъдебните производства са лицето на МВР пред другите държавни органи – съд и прокуратура, не може директорът на Националната полиция да не знае колко досъдебни дела са на производство в неговото ведомство, допълни той.

Рашков заяви, че някои от ръководителите в МВР са безупречни, а други не могат да му отговорят на елементарни въпроси.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети