Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Божидар Божанов бие Кирил Петков по лични преференции, но остава първи със „служебна победа“

Политика

Божидар Божанов бие Кирил Петков по лични преференции, но остава първи със „служебна победа“

Божидар Божанов бие Кирил Петков по лични преференции, но остава първи със служебна победа - Tribune.bg
Снимка:

"Служебно" Петков има общо 33203 гласа, макар от тях лично за него да са 6910, а останалите 26293 идват от гласувалите, без да отбележат преференции

Кандидат-депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Божидар Божанов бие по лични преференции съпредседателя на формацията Кирил Петков, пише Mediapool.

В столичния 23 МИР ПП-ДБ има общо 55 434 гласа. От тях 7496 души са гласували преференциално за бившия министър на електронното управление Божидар Божанов от ДБ. За него са гласували повече хора отколкото са личните предпочитания за водача на листата, съпредседателя на ПП Кирил Петков, за когото преференции са отбелязали 6910 души.

Въпреки това Божанов не измества Петков от първото място в листата на ПП-ДБ в 23 МИР. Причината е, че според изборният закон и подадените за дадена формация гласове без преференция се смятат за подкрепа за водача. Така "служебно" Петков има общо 33203 гласа, макар от тях лично за него да са 6910, а останалите 26293 да идват от гласувалите за обединението без да отбележат преференции.

В 24 МИР има пренареждане в листите на обединението. Там Мартин Димитров, който беше поставен на седмо място, има 2503 преференции и благодарение на тях успява да се изкачи до трета позиция, след Лена Бориславова, която има 2620 преференции.

Това че избирателните на ПП-ДБ пренареждат листите на обединението, не е неочаквано и не става само в София. Напротив, и при сегашната коалиция, и при ДБ преди това преференциалното гласуване е силно застъпено. Затова и не е изненада, че пренареждания има и в други листи.

Например, в Пловдив издателят Манол Пейков, който беше на четвърто място в листата на обединението, е получил 2407 гласа. Така той успява да стане втори и да измести Йордан Иванов от ДСБ и Стою Стоев от ПП. Водачът в листата Асен Василев има повече лични преференции от Пейков – 3084.

Във Варна листата на формацията също се пренарежда. Четвъртата в листата Стела Николова се изкачва до второ място и измества Ивайло Митковски и Антон Тонев. В Русе Иван Беличев се издига от трета на втора позиция като измества Рена Стефанова и се нарежда след Мартин Димитров.

Пренереждания на листите има и в други партии. При ГЕРБ, без изненада, в Благоевград сина на кмета на Симитли - Стефан Апостолов, отново има сериозна лична подкрепа. Той беше поставен на последна позиция, но заради това, че има 6838 преференции, се изкачва до второто място. Ако законът не защитаваше водачите на партийни листи, той щеше да измести и водача на ГЕРБ – бившия председател на Народното събрание Росен Желязков. Лично за Желязков са гласували 1379 души, но без преференции за ГЕРБ в Благоевград са гласували 5612 души. Така, заради "служебната преднина", Желязков запазва първото си място със само 153 гласа повече от личната подкрепа за Апостолов.

В листата на ГЕРБ в Силистра също последният става втори. Там за партията са гласували общо 13 203 души, а от тях 2018 са за последния в листата - Милен Делийски. Личната подкрепа за него е по-голяма от тази за водача Тома Биков, който има едва 682 гласа лично за себе си, но заради гласовете без преференции първият остава първи.

В Пазарджик пък четвъртият в листата на ГЕРБ Стефан Мирев получава 5079 гласа и става втори, като измества Валери Вълков и Дафинка Семерджиева.

Във Велико Търново третият в листата на БСП Христо Кавалски става втори заради преференции. Подобна е и ситуацията във Видин, където Фидел Петров става от трети – втори. 

 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати