Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Божидар Божанов: Догодина се идентифицираме за документи и с подобие на селфи

Политика

Божидар Божанов: Догодина се идентифицираме за документи и с подобие на селфи

Божидар Божанов: Догодина се идентифицираме за документи и с подобие на селфи - Tribune.bg
Снимка:

Догодина ще бъдат факт първите услуги за граждани от електронното управление на държавата. Те ще бъдат достъпни през мобилно приложение, което ще играе ролята на електронна идентификация, съобщи министър Божидар Божанов по bTV. Регистрацията и идентификацията ще стават в няколко лесни стъпки като така опашките ще намалеят. „Пред НОИ имаше опашки за ПИК по време на пандемията, за да се ползват електронните услуги”, даде пример Божанов. По думите му няма да се ходи никъде физически:

„На базата на няколко различни методи: ако вече имаме квалифициран електронен подпис, ако сканираме международен паспорт, дори със сканиране на лична карта и снимане на лицето - не точно селфи, но близко до това – ще можем да получаваме достъп до почти всички услуги”, обясни министърът.

Ще има мобилно приложение, с което, например, при „влизане сканираме QR код от екрана. Така приложението знае, че сме ние и в системата автоматично се попълват данните ни. След това при заявяване на данни отново сканираме кода, за да подпишем, образно казано, и услугата вече е заявена”, каза той.

За достъп до „по-чувствителна информация“ като здравното ни досие, ще трябва еднократно да посетим някои учреждение за активация, обясни министрът.

В момента няма увеличение на кибератаките срещу нашите държавни институции, но се наблюдава активност, която обикновено предшества такива хаквания. Заради това са блокирани 45 000 злонамерени айпи адреса през последната седмица, заяви още министърът на електронното управление.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети