Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бригаден ген. Емил Тонев: НСО може да бъде имитирана, но не и заменена

Политика

Бригаден ген. Емил Тонев: НСО може да бъде имитирана, но не и заменена

Бригаден ген. Емил Тонев: НСО може да бъде имитирана, но не и заменена - Tribune.bg
Снимка:

Ива Митева пък обясни, че основната дейност на НСО е охранителната, а не символ на престиж

„Националната служба за охрана е една от опорите на системата за защита на националната сигурност и е структура, която нито може да бъде заобиколена, нито пренебрегната! По своите умения, ниво на професионална подготовка, ефективност и прилагане на световните професионални стандарти, Националната служба за охрана може да бъде имитирана, но не и заменена“. Това каза началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев в обръщение по случай професионалния празник на държавната охранителна служба.

На нея присъства председателя на 46-ото Народно събрание Ива Митева, министър-председателя Стефан Янев, представители на Администрацията на президента и ръководния състав на НСО.

Тържествен водосвет за здраве и благоденствие по случай празника отслужи Мелнишкият епископ Герасим, Главен секретар на Светия синод на Българската православна църква-Българска патриаршия.

В обръщението си началникът на НСО подчерта, че службата е съумяла да остане над равнището на ежедневното политическо заиграване.

Началникът на НСО отбеляза дискусиите по промените в законодателството на службата и посочи, че за първи път, откакто НСО работи по свой закон, на публична дискусия са подложени основни принципи и положения в самия закон, но и във философията на цялостната дейност на НСО – кого да охранява службата, с какви средства, при какви условия.

Продължавам да считам, че промени в Закона за НСО са необходими. Но те не трябва да бъдат самоцел, а да почиват върху ясни принципи и да отчитат реалностите на средата за сигурност и опитът на професионалистите, които го прилагат“, каза Тонев.

„НСО не допусна нито един инцидент с охранявано лице или със свой служител по време на служба. Привлечени бяха нови служители, а съставът на НСО бе подмладен. Подсилен бе административният капацитет и подобрено взаимодействието на НСО с други институции и със службите партньори, отчете началникът на охранителната служба“, подчерта началникът на службата. Той заяви, че НСО е в състояние да се адаптира и да преодолее всяко предизвикателство, независимо от неговия източник. Показахме, че въпреки ограниченията, голяма част от които ни налага общественото мнение, продължаваме да работим по признатите за най-високи в света стандарти. И именно спрямо професионалните си стандарти компромиси няма да направим и няма да позволим да ни бъдат наложени!“, категоричен беше бригаден генерал Емил Тонев.

На церемонията присъства и Ива Митева, която обясни, че „142 години Националната служба за охрана гарантира сигурността и неприкосновеността на най-висшите публични длъжности в държавата, за да могат те да осъществяват своите конституционни правомощия, посочи председателят на Народното събрание. Смятам, че вие трябва да бъдете равно отдалечени от всички власти, вие с чест и достойнство трябва и изпълнявате своите задължения“, подчерта председателят на НС.   

Във връзка с проекта за промени в Закона за НСО, председателят на Народното събрание заяви, че целта на предложените изменения е била да се осигури по-висока прозрачност в работата на службата, по-голямо доверие на обществото към нея и по-добро управление. Промените не са насочени към служителите на НСО, те бяха продиктувани от стремеж за осигуряване и редуциране на кръга на охраняваните от службата лица, уточни Ива Митева. Основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж и на социално състояние, заяви председателят на парламента.

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати