Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Брюкселско издание: Преизбирането на проруския ген. Радев е заплашено от професор по латински

Политика

Брюкселско издание: Преизбирането на проруския ген. Радев е заплашено от професор по латински

Брюкселско издание: Преизбирането на проруския ген. Радев е заплашено от професор по латински - Tribune.bg
Снимка:

Преизбирането на проруския генерал Румен Радев за президент на България се оказа поставено под огромна въпросителна, след като инициативен комитет около проевропейските десни сили в страната издигна кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.  Това пише брюкселското издание eureporter.co.

Президентските избори, които ще се проведат на 14 ноември, заедно с парламентарните, се считаха до скоро от анализаторите за предрешени в полза на настоящия държавен глава Румен Радев. Включването в борбата на професор Герджиков обаче върна интригата заради очевидните различия, които изборът му би донесъл. Герджиков е завършил класическа филология в Хумболтовия университет в Германия и преподава латински език в Софийския университет „Климент Охридски“.

Владее свободно латински, френски, немски, английски и руски езици. Председател е на Съвета на ректорите в България. Бил е управител на Фонда за научни изследвания в страната, както и заместник-министър на образованието и науката. Най-голямата разлика с генерала Радев обаче се състои в това, че професорът е обединителен, диалогичен, компромисен в действията си и най-вече – с ясна европейска ориентация.

Излизането на силен конкурент на политическия терен очевидно изнерви настоящия президент и той си позволи да направи откровено сексистки коментар пред журналистите в София. На въпрос за включването на проф. Герджиков в изборите, президентът Радев отговори само с едно изречение, насочено срещу главния му политически опонент - бившия премиер на България Бойко Борисов.

„Преди пет години Борисов се скри под полата на Цачева, сега се крие под тогата на ректора“, каза припряно Радев и избяга от журналистите. Според политически анализатори в България държавният глава е очевидно изваден от зоната си на комфорт и подобни истерични коментари са ясен знак, че той не може да овладее не само гнева си, но и паниката си.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати