Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП атакува местните избори през общинското здравеопазване

Политика

БСП атакува местните избори през общинското здравеопазване

БСП атакува местните избори през общинското здравеопазване - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се напрежение от общинските болници, не се ли вземат бързи мерки

БСП ще заложи в голяма степен на общинското здравеопазване в предстоящата кампания за местните избори, пише www.zdrave.net, като цитира интервю на лидера на партията Корнелия Нинова пред „24 часа“.

„Нито една друга партия още не е заявила какво ще правят техните кметове с общинските болници”, казва тя и твърди, че БСП ще поеме ангажименти спрямо тях и ще инициира реформи в сектора, които да доведат до тяхното оздравяване.

Самите общински болници отдавна са в окаяно състояние и напрежението там е на път да ескалира. Председателят на сдружението д-р Неделчо Тотев нееднократно алармира, че хроничното недофинансиране ще доведе до фалит голяма част от тях. „Предстоящите местни избори държат на дневен ред темата за здравеопазването, но минат ли и те, не се знае дали голяма част от малките болници няма да бъдат заличени независимо от собствеността и от това дали са единствени в региона”, каза той в интервю за Дарик радио. „Цари една демагогия, хвърлят се с пълни шепи едни голи обещания, които не са случват”, отбеляза той.

Възможно решение на част от проблемите там е изплащането на отчетената, но незаплатена медицинска дейност от НЗОК. Кирил Ананиев и Владислав Горанов в качеството си на министри също биха могли да съдействат за това решение, което би дало глътка въздух на лечебните заведения. Почти всички общински болници имат такава дейност за периода 2015, 2016 и 2017 година, която варира между 100 000 и 500 000 лв. и ако тя бъде заплатена, това ще позволи евентуално да бъдат увеличени заплатите на работещите в тях и да покрият поне част от задълженията си. А индикация за плащана на тази отчетена дейност вече има, след като от здравната каса решиха да се издължат на болнците, които са спечелили делата срещу тях. Голяма част от останалите идеи, които се предлагат от партиите, биха били възможни след промени в нормативни текстове, много разсиквания и незнайно какви пречки за осъществяването им. Време, с което огромна част от общинските болници, не разполагат.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати