Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП дава социалния министър Лазар Лазаров на прокуратурата заради покупка на имоти

Политика

БСП дава социалния министър Лазар Лазаров на прокуратурата заради покупка на имоти

БСП дава социалния министър Лазар Лазаров на прокуратурата заради покупка на имоти - Tribune.bg

Сигналът от депутатите от БСП е относно действия на служебния министър на труда и социалната политика по реализиране на инвестиции и изразходване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост 

 БСП дава служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров на главния прокурор. Сигналът е внесен на 25 януари тази година и е за неправомерно разходване на публичен ресурс, в случая европейски средства по Плана за възстановяване по компонента за социално включване, във връзка с решение на служебното правителство от 15 декември 2022 г. Това обяви народният представител от БСП Георги Гьоков пред журналисти в Народното събрание.

По думите му става въпрос за проект "Развитие на социалната икономика" на обща стойност от близо 27 милиона в 2 компонента.

„По единия става въпрос за създаването на 6 регионални центрове за подкрепа модернизирането на предприятията за социалната икономика. Но в заданието няма задължение Министерството на труда и социалната политика да закупува имотите, които са разположени регионалните центрове, каза Гьоков. Той обясни, че и държавата и общините имат помещения, които от години стоят празни. Няма необходимост държавата да похарчи огромни средства не за подкрепа на социалната икономика, а за закупуване на помещения, допълни той.

„2,160 млн. лв. от проекта са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово и решението е на служебното правителство с N1023 от 15 декември 2022 г., с което възлага на министъра на труда и социалната политика да сключи договори за покупка в полза на държавата на 3 недвижими имота от частни субекти”, разказа Гьоков.

Народният представител от БСП попита защо се прави това, а не се търсят свободни държавни или общински имоти.  А според него отговорът е един - при държавните имоти няма комисиони.

 Той даде пример с имота в Габрово, купен от държавата за 560 хил. лв., който дълго време се е продавал от собственика чрез агенция за 168 хил. евро. А в деня, предшестващ решението на правителството, цената в сайта на агенцията била променена с новата, разказа Гьоков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети