Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП и ДПС в съвместен опит да свалят Цвета Караянчева

Политика

БСП и ДПС в съвместен опит да свалят Цвета Караянчева

Снимка:

Трябват 80 подписа, за да се задвижи процедурата, според правилника на НС

Съвместен опит за сваляне на Цвета Караянчева от председателското място в парламента подготвят БСП и ДПС, съобщава в. „24 часа“. В момента двете партии пишат отделни мотиви за оставката, но на финала ще се координират и заедно ще внесат искането. 80 подписа са нужни, за да се задвижи процедурата за отстраняването на Караянчева според правилника на парламента.

БСП ще изгради мотивите си около скандала с майките от “Системата ни убива” на входа на Народното събрание миналата сряда. Тогава майки на деца с увреждания и Никола Вапцаров влязоха в сградата. След като на дете с увреждания беше отказан достъп до тоалетната, те заявиха, че няма да напуснат парламента, докато премиерът не подаде оставка. Към тях се присъедини и Мая Манолова. А финално НСО изнесе протестиращите на ръце извън сградата.

Караянчева не изпълнява задълженията си на председател на парламента да осигури достъп на гражданите до сградата, твърдят червените. Подробни техни мотиви трябва да бъдат обсъдени още тази седмица.

ДПС пък мотивира искането си за оставка на Караянчева с това, че “волно или неволно” тя не допуска до пленарната зала разглеждането на сигнал от гражданин за несъвместимост на един от членовете на ЦИК. Сигналът бил внасян два пъти в рамките на година, а Караянчева го препращала към комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, която пък, от своя страна писала до КПКОНПИ. Комисията на Сотир Цацаров обаче не проверява несъвместимост, а само конфликт на интереси и затова връщала отговор, че такъв няма, разказват източници на “24 часа”.

Според ДПС обаче сигналът трябва да се разгледа в пленарната зала. Движението пратило няколко писма до Караянчева с това настояване, но тя отговаряла, че е препратила сигнала към когото трябва и затова дебат, и до момента не се е състоял. Атаката на движението е заради доц. Таня Йосифова, която е в ЦИК след номинация от НФСБ. Законът не ограничава членовете на Комисията да преподават, проблемът бил, че е ръководител на катедра “Частноправни науки” към Юридическия факултет на УНСС, което вече е втора работа за Йосифова, а членовете на ЦИК нямат право на такава.

Изострените отношения на ДПС и ГЕРБ в Кърджали също бяха споменавани като причина за атаката на движението срещу Караянчева.

Ходът на централата е изненадал местната структура на ДПС. Причината - през последните месеци не е имало действия на ГЕРБ в Кърджалийско, които да покачат градуса на напрежението. Отношенията между двете партийни централи в района могат да се определят като хладни и дистанцирани. През последния мандат не се е стигало до остро противопоставяне между двете партии. Сериозна ескалация на напрежение липсваше дори по време на предизборната кампания за последния местен вот, въпреки че изборите за кметове и общински съветници в района предизвикват най-големи страсти.

След като двете политически сили изработят мотивите си, работни групи ще ги обсъдят. Досега разговорите са водени само на ниво ръководство и без конкретика. Искането за оставка на Караянчева обаче няма шанс да мине през пленарната зала, сочат сметките. БСП има 78 депутати, а ДПС - 25, което прави сигурни 103 гласа. От опозицията не очакват подкрепа от “Воля”, нито от независимите. А за да мине предложението, са нужни 121 депутати, които да го подкрепят.

ГЕРБ този път са сигурни, че няма да има доброволна оставка, какъвто бе случаят с Димитър Главчев.

В новата история на Народното събрание само един председател е бил отстраняван предсрочно с гласуване и това е проф. Огнян Герджиков през 2005 г. Останалите са си тръгвали доброволно.  

 


Коментари (4)

Mihaela Nikakva ostavka!
21.09.2020 09:47 / Отговор
коментар Краставите магарета уж бяха пак разделени но на практика краставите магарета са си винаги заедно!До миналата седмица дпс искаха президента на бсп да го отстранят а, сега са прегърнати братчето и сестричето!Още от 90г двете крастави магарета не могат едно без друго защото момента в който бкп си смени името на бсп мигом родиха дпс за лична подкрепа!И така до 2020г та и завинаги даже!!!!
21.09.2020 10:06 / Отговор
К. К. Не бе, те ДПС управляват в съюз с ГЕРБ...
Питай Ристю Бойкикев от жълтопаветната пасмина, ако не вярваш... ;)
21.09.2020 12:23
коментар Аз и, да питам Ристю лодкаря и, атанасов Гнома, пък и, други да са все ще казват опорните си точки на бкп/бсп!Бсп уж не искаха коалиция с дпс ама щом стане въпрос за оставки или за власт мигом се навеждат на дпс, защото си знаят изключително много добре, че без шефовете на мутрите/мафиотите дпс алчността им за власт няма да стане!
22.09.2020 08:51

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още