Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП и МОН в спор за ученето на български език в училище

Политика

БСП и МОН в спор за ученето на български език в училище

БСП и МОН в спор за ученето на български език в училище - Tribune.bg
Снимка:

Нинова обвини „сглобката“, а МОН разбирали за идващата предизборната кампания

Задочен спор между МОН и БСП след твърдение на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, че в Министерството на образованието и науката обмислят българският език да се изучава като чужд език от децата, за които той не е майчин. Думите на Такева пред БНР ядосаха лидерът на левицата Корнелия Нинова, която публикува позиция в своя фейсбук профил с много въпросителни и удивителни знаци

„Хора, събудете се. Сглобката, наречена правителство, ни обезбългарява брутално. В Министерството на образованието обсъждат българския език да се изучава като чужд език, когато не ти е майчин. 

Чувате ли? В България българският език е чужд. А Конституцията, в която пише, че българският език е официален? А българщината? А род и Отечество? Безродници, спрете се! Българи, събудете се!“, пише соцлидерката.

 

От МОН реагираха с прессъобщение, че се отнасят с разбиране към наближаващата предизборна кампания, но призовават политиците да не спекулират с подобни теми и да не заблуждават обществото.

„Спекулациите с българския език и неговото изучаване в училище са вредни и опасни“, пишат от ведомството.

„Има действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно“.

„МОН се отнася с разбиране към наближаващата предизборна кампания, но призовава политиците да не спекулират с подобни теми и да не заблуждават обществото, като създават страх и омраза, още повече с теми, които дори не се обсъждат на институционално ниво.

МОН още веднъж категорично подчертава, че разширяване на дефинирането на българския език като чужд в образователната система е немислимо. Под никаква форма и в никакъв момент обсъждане за преподаването на български език като чужд или преподаването му чрез друг език не е стояло на дневен ред.

Следва да се отбележи, че в действащия стандарт за обучението на българския книжовен език от близо едно десетилетие е дефиниран редът само „за обучение на български език като чужд за децата и учениците мигранти и на децата и учениците, търсещи или получили международна закрила”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети