Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП и ПП искат внасяне на бюджет независимо дали има правителство

Политика

БСП и ПП искат внасяне на бюджет независимо дали има правителство

БСП и ПП искат внасяне на бюджет независимо дали има правителство - Tribune.bg
Снимка:

„Независимо от това дали се провеждат преговори за мнозинство и правителство, трябва да постигнем минимум съгласие за бюджет за 2023 г.“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща с представители на ПП в Народното събрание.  

Според Нинова независимо дали има правителство, бюджет трябва да има. Тя уточни, че разговорите днес с ПП не са съставяне на кабинет, защото за социалистите основната задача е да се гарантира увеличение на доходите и подкрепа за икономиката. 

„За съжаление, служебният кабинет не пожела да внесе нов бюджет. Този от 2022 г. вече е неадекватен на нарастващите цени и оскъпяване на живота. Служебният кабинет предлага замразяване на доходите при растящи цени. Ние, като социалистическа партия, няма как да приемем това. Нека между първо и второ четене на закона за продължаване действието на стария бюджет направим предложения, с които да гарантираме спокойствие на хората и предвидимост на икономиката“, подчерта лидерът на БСП.

Тя очерта целите на левицата относно социалния пакет - увеличение на минималната заплата на 850 лв., безплатни учебници и лекарства, майчинството да следва минималната заплата 850 лв., да бъдат освободени от данък върху заплатите младите хора до 26 години, енергийно бедните да получат подкрепа, да има таван на някои цени, преизчисляване на пенсии и др.

Нинова се похвали, че вчера са решили въпроса за подкрепа на фирмите за тока. По думите й именно благодарение на БСП тази подкрепа ще бъде дадена на училища, болници, музеи, църкви, читалища, библиотеки. Но ни остава да решим доходите на хората. Подготвили сме нашето виждане по тези въпроси в две части: къде се намира България спрямо другите държави-членки на ЕС по отношение на дълг, дефицит, БВП и социална програма за България. Предстоят ни срещи и с другите парламентарни групи и вярваме, че независимо от това до какво ще доведат преговорите за правителство, ние ще приемем социален и стабилен бюджет, каза още Корнелия Нинова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети