Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП искат замразяване на нотите за руските дипломати и разглеждане на ситуацията в НС

Политика

БСП искат замразяване на нотите за руските дипломати и разглеждане на ситуацията в НС

БСП искат замразяване на нотите за руските дипломати и разглеждане на ситуацията в НС - Tribune.bg
Снимка:

Разговорите за правителство обаче ще започнат, въпреки че ситуацията с руските дипломати ги прави още по-трудни, посочиха още от левицата

Искане да се разгледа ситуацията с обявяването на 70 руски дипломати за персона нон грата са внесли в деловодството на Народното събрание от парламентарната група на БСП, обявиха на брифинг в парламента от партията.

„Преди малко групата на „БСП за Българи“ внесе искане в Народното събрание да бъде разгледана ситуацията, която се създаде с обявяването на 70 руски дипломати за персона нон грата. Искаме да бъде разгледано и да се вземе решение, на базата на което министър-председателят незабавно да даде указания за временно спиране на действието на връчените ноти“, настоя Борислав Гуцанов.

Социалистите имат и второ искане - министърът на външните работи Теодора Генчовска незабавно да започне разговори с руската страна, по трайно разрешение на възникналата ситуация

„Преди малко председателят на Народното събрание отказа да разгледа това. Не считаме, че е нормално точно в този момент Народното събрание да не се заеме с това, което вълнува най-много българското общество и което може да окаже трайно влияние върху икономиката на страната, върху националната сигурност на страната, върху нормалния живот на всяко едно българско семейство, както и върху двустранните отношения между Русия и България. Силно се надяваме да не се стигне до крайности и дано да не се налага друго извънредно заседание за още по-сложна ситуация, в която бихме изпаднали“, изрази надежда Гуцанов.

„Считам, че създалата се ситуация е от компетенциите на изпълнителната власт“, отговори от своя страна временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов. Той посочи, че изпълнителната власт вече е изразила позицията на страната. Иванов апелира да се изчака развоя на събитията, след което Народното събрание при необходимост, дори на извънредно заседание, да се събере, за да вземе отношение по казуса.

„Затова тази точка няма да я включа в дневния ред за днес“, каза Мирослав Иванов.

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски изрази своето възмущение от трибуната: „Аз не знам защо си играете и с националната сигурност, и с международните отношения, и с всичко, което се случва в момента. Стана ясно кой е виновен, разследването го проведохме, но трябва да вземем решение“, апелира Свиленски.

Разговорите за правителство обаче ще започнат, въпреки че ситуацията с руските дипломати ги прави още по-трудни, посочиха още от левицата по време на брифинга.

„На първо място искаме да има стабилност, развитие на икономиката, спокойствие за българските граждани и всички социални наши виждания да станат приоритет на бъдещ кабинет“, подчерта народният представител от БСП.

По-рано днес лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова от парламентарната трибуна предложи четири стъпки: Кирил Петков да излезе и да заяви, че няма да се кандидатира за премиер, да уволни заместник-министъра на външните работи, подписал нотата за руските дипломати, президентът да уволни незабавно шефа на ДАНС и Народното събрание да вземе решение министърът на външните работи да отмени нотата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети