Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Управляващите се скараха за постове, ИТН с опит да отстранят Христо Иванов от правна комисия

Политика

Управляващите се скараха за постове, ИТН с опит да отстранят Христо Иванов от правна комисия

Управляващите се скараха за постове, ИТН с опит да отстранят Христо Иванов от правна комисия - Tribune.bg
Снимка:

БСП, ИТН и „Възраждане“ блокираха работата на парламента с последователни искания за половин часови почивки. Разпрата започна, след като със 115 гласа „за“ бе прието предложението на ИТН за промени в бюджетната комисия на парламента, с което партията на Слави Трифонов получава още едно място в комисията. Това бе необходимо на ИТН, за да не бъде блокирана работата на бюджетната комисия, която наскоро не можа да се събере и да разгледа парите за АПИ, необходими за разплащане към пътните фирми.

Гласуването на промените в състава на бюджетната комисия бе последвано от искане на социалиста Георги Свиленски за прегласуване с 30 минутна почивка преди това. След изтичането им и Тошко Йорданов от ИТН поиска нови 30 минути почивка. Когато се предполагаше, че това е успокоило напрежението, изненадващо, Георги Георгиев от „Възраждане“ поиска от името на група нови 30 минути почивка. Кристиан Вигенин, който председателства заседанието, обаче, намали поредната почивка за депутатите на 15 минути.

„12.30ч. е в момента и от сутринта се занимаваме с въпрос за местатата в комисиите, който можеше да решите между вас в коалицията", констатира Тома Биков от ГЕРБ. Колегата му Александър Ненков поясни, че очевидно депутатите участват в тъпо шоу и всеки момент се очаква писмо от Зеленски за разпределението на местата.

Водещият на заседанието на НС Кристиян Вигенин му взе думата и предложи на прегласуване на предложението за промени в бюджетната комисия, което бе отхвърлено.

Оказва се, че след всички почивки и игри с правилника, управляващите са постигнали договорка да увеличат квотите на всички парламентарни групи, без това да става за сметка на някоя партия.  И този вариант обаче не е бил докрай съгласуван и разправията за места и постове продължи. Христо Иванов дори реши да се жертва и обяви, че е съгласен да напусне правна комисия, ако това ще успокои стратстите. Според него по начало квотите са сбъркани, тъй като опозицията е била пренебрегната.

„Гласувах против и може би за някои ще е странно, защото тази справедливост, уважаемо мнозинство закъсня с 4 месеца. Още помня бележката, че след 32 г. лишавате опозицията от дори едно ръководно място на парламентарна комисия. Без ръководно място опозицията ви демонстрира, че има капацитет. Свидетели сме на борбите ви за места и столчета. Хората отвън го знаят и това няма да се прости", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Последва разместване в земеделската и икономическата комисии на парламента, което бе подкрепено от управляващата коалиция.  

С един член се увеличи и съставът на комисията по правни въпроси и на тази по бюджет в Народното събрание - от 23-ма на 24, за да може ИТН да излъчат по още един член в тях. Златомира Мострова от ИТН е новият член на правна комисия, а колежката й Снежанка Траянска - на комисията по бюджет и финанси.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети