Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП отива на предсрочните избори в коалиция

Политика

БСП отива на предсрочните избори в коалиция

БСП отива на предсрочните избори в коалиция - Tribune.bg
Снимка:

15 партии са потвърдили желанието си за участие в тази коалиция, но Атанас Зафиров очаква да станат 20

БСП ще се яви в коалиционен формат на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това реши Националният съвет на партията. Обмислят се име и формат, по който да бъде създадена коалицията.

Това обяви временно изпълняващият функцията председател на БСП Атанас Зафиров след заседанието на Националния съвет. Към момента 15 партии са потвърдили желанието си за участие в тази коалиция. БСП води диалог с още няколко, оптимистичният брой е 20, обяви още Зафиров. Условието на БСП за тези преговори е формациите да са "с доказана тежест в българския политически сезон".

На днешното заседание членовете на НС са приели и критериите за номинация на кандидати за депутати. До 6 септември трябва да приключат номинациите на общинските конференции, а до 8 септември областните съвети на партията да подредят проектолистите, които да бъдат окончателно утвърдени от Националния съвет на партията, обясни той. „Националният съвет даде мандат на изпълняващия функициите председател да подпише документите и листите с кандидати за народни представители”, допълни Зафиров.

Той заяви, че няма информация дали Корнелия Нинова ще остане в партията. „Включително и днешното поведение на хората, близки до нея, с изговорените лъжи за липса на кворум ясно показват манталитета”, каза Зафиров.

“Беше взето изрично решение под формата на декларация, с което Националният съвет осъжда открития саботаж и неизпълнение на решенията му от страна на членове на националното ръководство и възлага на Изпълнителното бюро да разгледа възможността за налагане на мерки за партийно въздействие по чл. 12 от устава. А на следващо заседание на Националния съвет да докладва тези мерки и в задължително присъствие на хората, обяви Зафиров.

Изпълнителното бюро ще разгледа извършените действия през този месец и половина на някои членове на партията и ще предложи на Националния съвет дали да има или не наказания.

Днешният пленум е нелегитимен, обяви от своя страна Иван Ченчев от БСП пред Nova TV и добави, че в списъка, в присъствения лист, са се подписвали хора, които не са членове на партията. 

Според Георги Свиленски това ще бъде поредното заседание, което ще бъде оспорено пред общопартийната контролна комисия и вероятно пред съда, тъй като хора, които не са членове на партията, взимат решения за партията, за лявото обединение, за бъдещето на партията, което по думите на Свиленски е недопустимо.

Не знаем какво да очакваме, нямаме материали, снощи ни бе изпратен дневен ред около 20:00 часа вечерта, коментираха пред медиите Иван Ченчев и Георги Свиленски преди заседанието на Националния съвет на БСП. Двамата са част от застаналите за бившия партиен лидер Корнелия Нинова депутати.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети