Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП искат да се върне парламентарния контрол в работата на парламента

Политика

БСП искат да се върне парламентарния контрол в работата на парламента

БСП искат да се върне парламентарния контрол в работата на парламента - Tribune.bg
Снимка:

Цвета Караянчева: Няма неполучени отговори на въпроси

Опозицията в парламента в лицето на БСП предложи да се възстанови парламентарния контрол в петък, стана ясно на днешното извънредно заседание на Народното събрание.

Парламентарният контрол сега е изцяло писмен, а от БСП настояват той да се провежда отново под формата на заседания в НС, като в зала да бъде само съответният министър и депутатът, който задава въпрос.

„През изминалата седмица постепенно въведохме режим на работа, който успява. Той гарантира в голяма степен нормалността на работа. Спокойно може да върнем и парламентарния контрол в петък. Регистрацията да се извършва един час преди началото на заседанието“, поиска от трибуната Кристиан Вигенин.

Според него последните седмици са приети закони, който дават много правомощия на изпълнителната власт и затова е необходим контрол на изпълнителната власт. „Не е нормално правителството и министър-председателят да ни информират по телевизиите на брифинги, а не тук в пленарната зала“, подчерта Вигенин.

Филип Попов от ляво коментира, че много от въпросите към правителството така и не получавали отговори със седмици. „Текстът на въпросите дори не е публикуван на сайта на Народното събрание“, възмути се социалистът.

„Има въпроси, които не достигат до властта. Имаме информация, че партиди с ваксини БЦЖ стоят и не се разкарват до контрагентите, а един от тях е УНИЦЕФ. Те не се доставят до границите на България. Това дружество в момента търгува само с маски“, включи се в дебатите и червеният Иван Ченчев.

В отговор председателката на парламента Цвета Караянчева посочи, че няма неполучени отговори на въпроси.

„Няма неполучени отговори на въпроси, до 3 април са получени 47, а до 14 април – още 58 въпроси. До края на седмицата ще си получите всички отговори на въпросите. Няма съществена разлика в писмения и устния вид на парламентарния контрол“, заяви от трибуната Цвета Караянчева.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пък определи присъствената форма на парламентарния контрол като загуба на време за министрите, за които в момента то е много ценно.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати