Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП след консултациите при президента: Няма да подкрепим кабинет с първия и втория мандат - (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

БСП след консултациите при президента: Няма да подкрепим кабинет с първия и втория мандат - (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

БСП след консултациите при президента: Няма да подкрепим кабинет с първия и втория мандат - (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

БСП са петата политическа сила, която се явява на консултации при президента Румен Радев за съставяне на кабинет с първия мандат.

В понеделник бяха консултациите с първите три парламентарно представени сили - ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. По-рано тази сутрин бяха и с "Възраждане".

"Въпреки предизвикателствата във вашата парламентарна група, вие сте най-старата българска партия. Убеден съм, че имате ваши виждания и формула или за подкрепа на някой от тези вариант или дори по-амбициозен план за третия мандат", подчерта Радев.

По време на консултациите се очертаха няколко възможни подхода - от правителство на малцинството до експертен кабинет, посочи Радев.

Обществото се намира в ужасяваща политическа криза, тя е и икономическа, демографска, рискува да прерасне и в конституционна. Това е преди всичко криза на доверие към българските институции, но и криза на доверие към парламента. Това заяви Атанас Зафиров от БСП по време на консултациите за съставяне на кабинет при президента Радев.

Има два пътя пред БСП. Единият е, разбира се, ние да бъдем странични наблюдатели на всичко, което се случва. Другият път е да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме наясно с резултата от изборите, което обезсмисля и разговора за правителство на малцинството, подчерта Зафиров. С ГЕРБ няма как да участваме под никаква форма в никакво управление, каза Зафиров. Направихме си изводите, започнахме промяната и процесите на консолидация в ляво. Длъжни сме да предложим различен подход. Изборите не са добро решение в момента и трябва да работим за формиране на разумна пробългарска изпълнителна власт, устойчива, добави Зафиров.

Преценката за третия мандат е ваша на кого ще го връчите, но от нас може да се очаква една разумна реалистична и национално отговорна позиция и действия. Потенциалът за излъчване на експертно отговорно правителство не е изчерпан, подчерта Зафиров. Не се плашим от предсрочни парламентарни избори, ролята на пета политическа сила нито ни отива, нито ни устройва. Очакванията на гражданите и на нашите симпатизанти е да бъде намерена форма на диалог, смятаме, че нашата сила би участвала активно в един опит за съставяне на такова експертно правителство, посочи Зафиров.

След разговорите при президента от БСП уточниха:

Потвърдихме нашите позиции до момента и нашата готовност, ако се стигне до трети мандат, БСП като мъдра, диалогична партия с история, да участва активно в диалога между политическите сили за сформиране на експертно национално отговорно пробългарско правителство. Няма да подкрепяме първия и втория мандат.

Това заяви временният председател на БСП Атанас Зафиров след близо час и половина разговори с държания глава.

Зафиров подчерта, че третият мандат все още е хипотеза.

„Решението да участваме активно диалогично в тези разговори не подлежи на съмнение“, каза той.

По думите му разумният подход е да се говори с всички.

Зафиров коментира и че не очаквам разцепление на парламентарната група. „Нинова ще гласува както реши“, каза още той и посочи, че Калоян Методиев не е член на БСП и никога не е бил.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати