Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП продължават разговорите с ИТН, подкрепа ще има само след обявяване на кабинета

Политика

БСП продължават разговорите с ИТН, подкрепа ще има само след обявяване на кабинета

БСП продължават разговорите с ИТН, подкрепа ще има само след обявяване на кабинета - Tribune.bg

Със 120 гласа "за" и 1 "против" социалистите се обявяват, че искат стабилно правителство и работещ парламент. Целта е да се довърши пълното разграждане на досегашния начин на управление, стана ясно след събирането на Националния съвет на „Позитано“ 20.

Като първи приоритет Корнелия Нинова заяви, че е намаляване на бедност, политика за младите хора и работещите. Реформа в здравеопазването и достъп до безплатно такова на всички български граждани. Борба с корупцията и качествена съдебна реформа, както и възстановяване на икономиката. Две са нещата, които не приемат, а именно либерален модел на управление и оттегляне на държавата от активни, които са от ключово значение за държавата. Заявяваме желанието си Северна Македония да е член на ЕС, но не и за сметка на българския интерес. 

Националния съвет на БСП дава мандат на работната група да продължи разговорите с ИТН, както и съответно експертите групи да водят разговори. Окончателното решение за подкрепа ще бъде взето отново на Национален съвет след като ИТН представи своето виждане за поименен състав на правителството, неговите приоритети и след като приключи работата на контактната група. В тази група влизат Нинова, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Христо Проданов. Споразумението пък ще бъде по политики, но всимко зависи от преговорите. 

По повод протеста, който беше по-рано пред "Позитано" 20, Нинова обяви, че са били 60 човека, организирани и предвождани от Кирил Добрев, Калоян Паргов и Весела Лечева, показвала точно силата на опозицията.

"Тези хора не представляват никого освен себе си. Те не могат да ми искат оставката, защото не са ме избрали. Те работиха срещу прекия избор. За мен е важно мнението на онези близо 80%, които ме избраха. Ние с тях се явихме на най-справедливото и демократично състезание и те го загубиха катастрофално. Жалко, че за втора година не могат да приемат тази загуба", коментира Корнелия Нинова. По думите и е, че единственото което постигат е да изпращат сигнали за нестабилност, докато вътре се решават важни неща, защото в момента макар и с малко депутати, ролята на БСП за съставяне на правителство е решаваща. "За мен това е опит да се попречи за съставяне на стабилно правителство. Един вътре го каза дори, че подкрепа за това правителство от страна на БСП не било удачно", заяви соцлидерката. На финал Нинова уточни, че ден и час за разговори с ИТН няма, защото е трябвало да мине срещата с Националния съвет. Като първа точка пък щяло да бъде преизчисляване на пенсиите. 

Запитана за отношението на Мая Манолова към БСП и, че лидерката на ИБНИ ги определя като статукво, Нинова отвърна, че не иска да дава персонални квалификации, но припомни, че цялата кариера на Манолова се дължи на БСП и от там е тръгнала. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети