Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП: С решението днес гарантираме, че България няма да прати нито патрон на Украйна (ВИДЕО)

Политика

БСП: С решението днес гарантираме, че България няма да прати нито патрон на Украйна (ВИДЕО)

БСП: С решението днес гарантираме, че България няма да прати нито патрон на Украйна (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Днес българският парламент прие едно добро и разумно решение, каза Александър Симов

БСП са във възторг, че в крайна сметка парламентът не гласува текст, предвиждащ изпращането на оръжия в Украйна, с което всъщност надделяха сред останалите партньори в четворната коалиция. Социалистите определиха решението като разумно и нещо, което рядко се случва в родния парламент. Те благодариха на премиера Кирил Петков, на коалиционните партньори и дори на опозицията.

„Днес българският парламент прие едно добро и разумно решение. Решение, което продължава икономическата, финансовата помощ към Украйна, към бежанците от Украйна у нас, решение, което гарантира и политическата подкрепа за Украйна за членство в Европейския съюз, продължаване на всичко онова, което беше заложено като политика преди това и най-важното решение, което гарантира, че българското правителство няма да праща оръжие в Украйна. Това за нас е най-важното и искам да благодаря лично на премиера Кирил Петков, на коалиционните ни партньори за това, че успяхме в процес на дискусия да постигнем такова решение. Искам да благодаря и на опозицията, която изненадващо за нас подкрепи това решение, което показва само едно – решението е добро. Такова нещо рядко се случва в българския парламент“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание Александър Симов от БСП веднага след като депутатите одобриха предложението на ПП за военно-техническа помощ за Украйна.

Самото решение на депутатите гласи следното:

Народното събрание дава мандат на Министерския съвет да обсъди и предложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея в следните направления:

1. Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на България.

2. Оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и военно-техническа съобразно възможностите на Р България.

а) продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС

б) помощ за украинските граждани бягащи от войната

в) възможности за изнасяне на украинското зърно във Варна

г) засилването на енергийно сътрудничество - доставки на електроенергия и природен газ от Украйна

д) ремонт на украинска военна техника

е) продължаване на доставките на хуманитарна помощ - лекарства, дрехи и хранителни стоки.

На въпрос дали приетото решение показва, че БСП вече са съгласни да се ремонтира военна техника у нас на фона на изказванията от „Позитано“  вчера,  че няма особена разлика за това дали ще ремонтираш танк или ще изпращаш танк и дали всъщност това поведение от страна на БСП не е лицемерно, Симов отговори така:

„Няма никакво лицемерие. Най-важното, което винаги сме настоявали и което винаги е било в нашата позиция, нещо, което Корнелия Нинова е казвала „нито един патрон за Украйна, никакво оръжие за Украйна“. С решението, което приехме днес, ние гарантираме, че това няма да се случи. Оттам нататък може да слушаме всякакви интерпретации, знам, че ще ги има, наясно съм, че постоянно ще се появяват такива, но аз смятам, че решението е разумно и работи най-добре в полза на националния интерес“, категоричен бе депутатът от БСП.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати