Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП с жалба в КС срещу участието на депутати под карантина в заседанието на парламента

Политика

БСП с жалба в КС срещу участието на депутати под карантина в заседанието на парламента

БСП с жалба в КС срещу участието на депутати под карантина в заседанието на парламента - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите, които са болни от друго заболяване, нямат същите права

БСП внесе жалба в Конституционния съд/КС/ срещу възможността за участие на депутати под карантина в заседанието на парламента, обявиха на брифинг в парламенти депутати от левицата.  

„С колегите от ПГ на „БСП за България“ входирахме жалба в КС, с която искаме да се обяви за противоконституционно решение за приемане на правила за участие на народни представители поставени под задължителна изолация или карантина. Според нас Конституцията на Република България и практиката на КС казва, че решенията и започването на заседанието се осигуряват от повече от половината присъстващи народни представители. Това гарантира, че решенията на народните представители са легитимни, легални. Според нас този акт на управляващите свежда ролята на народните представители до формалност. Практиката показва, че виртуалните депутати не вземат участие в дебатите и разискванията, а единствено осигуряват нужния кворум“, коментира народният представител Явор Божанков.

Той обърна внимание, че депутатите, които имат друго заболяване, нямат същите права.

„Според Конституцията кворумът и гласуването в пленарната зала се осъществяват с присъствие“, посочи Явор Божанков.

Според БСП онлайн участието свежда ролята на депутатите до пълна формалност, защото те не вземат участие в дебатите, а само осигуряват кворума и гласуват.

Ако КС реши, че решението на Народното събрания бъде обявено за противоконституционно, това може да постави под съмнения взетите в последните две седмици други решения и гласувани промени в законите, допусна червеният депутат.

От БСП обявиха, че няма да промени позицията си и да не влиза в началото на пленарните заседания за регистрация за кворума.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети