Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП ще отстоява запазването на Паметника на Съветската армия

Политика

БСП ще отстоява запазването на Паметника на Съветската армия

БСП ще отстоява запазването на Паметника на Съветската армия - Tribune.bg
Снимка:

Днес, ние, социалистите от София, се обявяваме решително срещу антикултурния поход на платените и безотговорни русофоби, които не за първи път правят опит да осквернят и ликвидират един от бележитите символи на българо-руската дружба и сътрудничество. Както през изминалите три десетилетия, така и сега ще отстояваме запазването на Паметника на Съветската армия. Това се казва в декларация приета от Градския съвет на БСП – София.

Поводът е, че в дните, когато чествахме Деня на Победата и Деня на Европа – 9 май, малка, но агресивна група излезе с провокаторска „инициатива” – Паметникът на Съветската армия да бъде демонтиран, фактически разрушен, а останките от него да намерят място в така наречения Музей на социалистическото изкуство.

„Обладани от дива русофобия и носталгия по българския фашизъм тези субекти на специална пресконференция призоваха да се премести Паметникът на Съветската армия. Надяваха се, че сега протичащата в световни мащаби кампания срещу Руската федерация ще им помогне да реализират антибългарското си дело“, се казва в декларацията на столичните социалисти.

В документът се припомня, че този паметник е защитен с редица международни и национални документи. Защитават го Европейската културна конвенция, Европейската харта за архитектурно наследство, Конвенцията за запазване на архитектурното наследство на Европа, Договорът за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация от 1992 г., Съвместната декларация на президентите Георги Първанов и Владимир Путин от 2002 г., Законът за авторското право и сродните му права, Меморандумът за управление и ползване на парка и Паметника на Съветската армия от 2006 г., подписан от кмета на София Бойко Борисов и областния управител Тодор Модев и т.н.

От БСП – София отбелязват, че Паметникът на Съветската армия, построен през 1954 г., представлява висок пример за синтеза на изкуствата. В неговия градеж и оформяне е вложена съзидателната енергия на големи български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други.

„Този паметник беше, е и ще остане онази ценност на българския дух и съвест – паметта за подвига на армията-победител във Втората световна война. Предупреждава ни какво могат да причинят фашизмът и неофашизмът. Призовава ни да отстояваме мира на планетата“, категорични са членовете на Градския съвет на Софийската организация на БСП.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (9)

ГЕРБКП Нормално , двете БКПта ГЕРБ и БСП винаги като верни слуги на Кремъл са бранили МОЧА
14.05.2021 12:46 / Отговор
Алоооу, Психодясното мекере, ако не си пуснеш миризмата не може! Защо не го направихте при вашият любим Костов, пък и една лустрация да бяхте спретнали ? Сега разнасяте знаменца из именията на Доган, пък после се цункахте в Парламента!
14.05.2021 13:04
ГЕРБКП Хайде , ГЕРБЕрския трол пак ми се лепна и не отговаря по същество. 15 години твоята шайка е на власт, 15 години пази МОЧА и изливат гнева си срещу всеки, който поиска премахването му. Ама тролчето на ГЕРБ няма да каже нищо за това, ще каже, че за тези 15 години, отново други са виновни като типичен комунист.
14.05.2021 13:10
attropo А защо не си направите нейде в Трънско,по чукарите,един парк и не си преместите там всичките тези камъняци - *висок пример за синтеза на изкуствата*.
Взимате и пловдивското чучуло и може да късате билетчета!
И защо вие,които сте обхванати от див комнеж по *българския комунизъм*,известен по цял свят със своето безродие,нечовечност,омраза към всичко чисто и свято,ще диктувате на обществото какво да прави?
14.05.2021 12:51 / Отговор
ГЕРБКП Забавно е да гледаш герберските тролове как се правят на голямата работа, като БСП говорят, но като ГЕРБ приказват същото, започват да ги защитават. Шизофренични комунета сте.
14.05.2021 13:11
хахаха Бойкикев, известен като Маджото не дава да бъде бутнат МОЧА, където майка му се е клела във вечна вярност на СССР! Панимаеш?
14.05.2021 12:52 / Отговор
БГ Ще отстоява, я ! Ако не беше окупационната съветска армия, щяха ли изобщо комунистите някога да помиришат власт? БСП винаги на са били продажна антибългарска партия, на която партийният интерес е стоял над държавния!
14.05.2021 13:12 / Отговор
attropo По-големи шизофреници няма от червените глисти!Това е за сведение на ПРОСТАКА,който всеки ден мърси форума и света с именце *гербкп* !
14.05.2021 15:59 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати