Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП-София: Моча е свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората световна война

Политика

БСП-София: Моча е свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората световна война

БСП-София: Моча е свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората световна война - Tribune.bg

„Паметникът на Съветската армия ще остане в българската памет като най-свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората световна война. Ще се запази и като спомен за онези нечовешки беди, които могат да причинят фашизмът и неофашизмът. И заради които човечеството винаги трябва да внимава!“ Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на Софийската организация на БСП.

Ето и пълния текст на документа:

Ние, социалистите от София, отново потвърждаваме нашата категорична позиция, че водената в продължение на три десетилетия агресивна война срещу Паметника на Съветската армия е път към забрава на най-мрачните времена от ХХ век – Втората световна война! Път към забрава на милионите жертви на фашизма и нацизма, умъртвявани в газовите камери на стотиците концентрационни лагери! Път към забрава на решаващия принос на руския народ и народите от бившия СССР – над 27 мил. жертви - за победата във Втората световна война! За свободата на Европа, за мирното настояще и бъдеще на човечеството!

След неуспеха на ликвидационните крясъци на незначителна група от яростни русофоби, днес се повдига въпросът за премахването на Паметника на Съветската армия! Повдига се от кмета на район Средец, Трайчо Трайков, въпреки че г-н кметът добре знае, че темата е извън неговата компетентност. И въпреки това той си разрешава да предприема акции и да налага решения, целящи да ерозират българо-руските отношения. И то в момент, когато държавата се управлява от коалиционен кабинет, в който идеологическите различия и оценки за миналото са оставени настрани, за да се работи в името на България.

Ще припомним за пореден път, че построеният през 1954 г. Паметник на Съветската армия представлява висок пример за синтез на изкуствата. В неговия градеж и оформяне е вложена съзидателната енергия на големи български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други. Че този паметник е защитен с редица международни и национални документи. Защитават го Европейската културна конвенция, Европейската харта за архитектурно наследство, Конвенцията за запазване на архитектурното наследство на Европа, Договорът за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация от 1992 г., Съвместната декларация на президентите Георги Първанов и Владимир Путин от 2002 г., Законът за авторското право и сродните му права, Меморандумът за управление и ползване на парка и Паметника на Съветската армия от 2006 г., подписан от кмета на София Бойко Борисов и областния управител Тодор Модев и т. н.

И нека е ясно: Паметникът на Съветската армия ще остане в българската памет като най-свиден спомен за подвига на армията-победител във Втората световна война. Ще се запази и като спомен за онези нечовешки беди, които могат да причинят фашизмът и неофашизмът. И заради които човечеството винаги трябва да внимава!

А на кмета Трайков може само да кажем: „Обущарю, не по-високо от обувката!“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети