Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП-София се обявиха против преименуването на улици заради войната в Украйна

Политика

БСП-София се обявиха против преименуването на улици заради войната в Украйна

БСП-София се обявиха против преименуването на улици заради войната в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет  се обявиха против „конюнктурното и незаконно създаване и кръщаване на площади в София“.

Те категорично заявяват, че гласуването на решение на следващата сесия на  СОС за създаване на нов площад и неговото именуване "Героите на Украйна" ще бъде взето в грубо нарушение на закона и собствената на СОС - Наредба за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столичната община.

„Надяваме се, че обявеното ново мнозинство в СОС на ГЕРБ-СДС и Демократична България ще спази закона и няма да позволи да бъде въвлечено във вземането на едно спорно решение, с ясно изразен политико-популистки характер, което със сигурност няма да бъде одобрено от по-голямата част от гражданите на София“, заявяват общинските съветници от БСП.

Ето пълният текст на позицията:

В предаването "Панорама" на БНТ1, излъчено на 1.04.2022 г., журналистът Найо Тицин заяви, че в София ще има площад "Героите на Украйна".  Той обясни, че този площад все още не съществува официално, но ще бъде обособен сега, "точно пред руското посолство, пред входа", където ще се оформи от 4 улици - "Драган Цанков", ул. "Никола Мирчев" и две по-малки. Тицин съобщи също, че в петък е получил уверение от общината и от "прозападното, проевроатлантическото голямо мнозинство" в СОС, в това число ГЕРБ-СДС и Демократична България, че решението за създаване на площад "Героите на Украйна" ще бъде гласувано на сесията на СОС в четвъртък, 7.04.2022 г.

Ние, общинските съветници от групата на БСП в СОС, категорично заявяваме, че сме против и няма да подкрепим конюнктурното и незаконно създаване и кръщаване на площади в София.

Оставаме безкрайно изненадани на какво основание и по каква процедура журналистът Найо Тицин обяви, че решение за създаване на нов площад в София и именуването му "Героите на Украйна" със сигурност ще бъде взето от СОС и то след няколко дни. Оставаме и в недоумение, че в СОС вече е налице ново "прозападно, проевроатлантическо голямо мнозинство включващо, ГЕРБ-СДС и Демократична България". Подобно "обещание" за взимане на бъдещо решение от СОС грубо нарушава независимостта на основния орган на местно самоуправление и руши неговия имидж, навеждайки на мисълта, че решенията в него не се вземат при открит дебат, а някъде на "тъмно" по неясни процедури.

Категорично заявяваме, че гласуването на решение на следващата сесия на  СОС за създаване на нов площад и неговото именуване "Героите на Украйна" ще бъде взето в грубо нарушение на закона и собствената на СОС - Наредба за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столичната община. Съгласно чл. 2 от тази Наредба, имената на общинските обекти и паметниците и другите възпоменателни знаци следва да са посветени на хора, събития и постижения с принос за световното и националното развитие и за развитието на гр. София.

Предлаганото име на бъдещия площад със сигурност не събира безспорен консенсус в обществото, което налага сериозно обществено обсъждане на темата. Член 7 от посочената Наредба изисква предложенията за именуване и преименуване писмено да се съгласуват и със съответните общински администрации по местонахождение на обекта, в случая това е районният кмет и администрация на район "Изгрев". Такова съгласуване не е налице. Съгласно чл. 8, ал.1, т. 5 от Наредбата, при именуване на обектите е необходимо запазване на връзката между наименованията на улиците, булевардите, площадите и други обекти, утвърдили се като маркиращи топоними в района. Предлаганото име на бъдещия площад категорично не отговаря на това изискване. В пълна неяснота сме, къде точно и с каква големина ще бъде обособен новият площад. Това ще засегне ли уличната регулация, за което е необходимо провеждане на съответни процедури по ЗУТ.

Надяваме се, че обявеното ново мнозинство в СОС на ГЕРБ-СДС и Демократична България ще спази закона и няма да позволи да бъде въвлечено във вземането на едно спорно решение, с ясно изразен политико-популистки характер, което със сигурност няма да бъде одобрено от по-голямата част от гражданите на София.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати