Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП върна неизпълнен третия мандат

Политика

БСП върна неизпълнен третия мандат

БСП върна неизпълнен третия мандат - Tribune.bg
Снимка:

Корнелия Нинова подчерта, че ИТН, ДБ и ИБГНИ не са ги подкрепили

Председателят на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен третия проучвателен мандат на президента.

Радев поздрави Нинова за отговорния подход и допълни „Уви, чакат ни нови избори и преговори. Вярвам, че БСП ще бъде активен участник в тях”, каза той.

Нинова каза, че са положили всички усилия, но не са срещнали подкрепа от страна на ИТН, ДБ и „Изправи се БГ. Ние идваме“.

След като бъде върнат неизпълнен и третият мандат, по Конституция държавният глава е длъжен да разпусне Народното събрание, да назначи служебен кабинет и насрочи дата за провеждане на нови избори. Основният закон обаче не указва конкретен срок в какви времеви граници трябва да се състои всичко това.

Според заявките на самия Радев, той няма намерение да бърза с процедурата и изисква от Народното събрание първо да актуализира окончателно бюджета.

След кратките разговори с президента, Нинова заяви пред чакащите я журналисти, че на срещата са попитали президента дали има решение кога ще разпусне Народното събрание.

ЦИК утре ще даде професионално мнение кога и как е най-добре да се проведат изборите и утре ще се произнесат. Ние сме за избори 2 в 1”, заяви Корнелия Нинова и подчерта, че в момента въпросът за бюджета е въпрос номер едно.

„Изключително безотговорно отношение“ виждаме в парламента по отношение на държавния бюджет, коментира лидерът на БСП.

„Поканихме всички партии на протеста да излъчим по двама души и между четенията да уточним най-важните за България въпроси. Отхвърлиха го“, посочи тя.

„Последваха поне 10-ина предложения от наша страна, че ще стане беля (…) Всички партии си внасят предложенията между двете четения, поради несъгласието на протестните партии няма стабилно мнозинство, стават „плуващи“ и „шарени мнозинства“, отбеляза Корнелия Нинова.

Запитана за гласуването по-рано в пленарна зала, където се гледа второто четене на актуализацията на бюджетите на НЗОК и на ДОО, Нинова каза: “Да, днес БСП, ГЕРБ и ДПС гласувахме заедно на пенсионерите да се даде по 120 лв. до края на годината. Считаме това за правилно. Не ни интересува какви коалиции им се струват на „Има такъв народ”, и бракове и т.н.”

Според лидера на левицата внушенията от страна на партиите на протеста вървят във всякакви посоки.

Тя припомни и че БСП са гласували „за” промените в т. нар съдебните закони.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети