Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП внесе промени в Изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини

Политика

БСП внесе промени в Изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини

БСП внесе промени в Изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини - Tribune.bg
Снимка:

БСП внесе в деловодството на парламента промени в Изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини, съобщиха вносителите Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев. Новите текстове предвиждат избирателят да решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или на машина.

БСП отчита машинното гласуване като една от причините за големия спад в избирателната активност, както и за ниския резултат на партията на последните избори. Още тогава соцлидерката Корнелия Нинова поиска да се върне възможността за гласуване и с хартиена бюлетина. Социалистите предлагат резултатите от хартиените бюлетини и машинния вот да бъдат сумирани и така да бъдат вписани в секционния протокол. Към него ще се прилага и машинния протокол, както е било на последните два парламентарни вота.

Според червените няма да има проблем с въвеждането на хартиените бюлетини, защото изборната администрация ще се справи. Социалистите изчисляват, че промяната няма да доведе до допълнителни разходи, тъй като и по сега действащия Изборен кодекс се отпечатват хартиени бюлетини във всяка от близо 11-те хиляди секции, за да може да се осъществи вот в случай на проблеми с машината.

Гласуването с хартиена бюлетина отпадна с последните промени в Изборния кодекс, като на изборите за 46-тия и 47-мия парламент вотът бе само машинен, а в малките секции бяха запазени традиционните бюлетини. При посещението си днес в Русе връщане на хартиените бюлетини поиска и председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Преди Народното събрание да се разпусне трябва да върне гласуването с хартиени бюлетини. След това можем да отиваме на избори“, коментира пред журналисти Атанасова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати