Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП за срещата на управляващите и протестиращите миньори: Пълен провал. Няма да участваме в този фарс

Политика

БСП за срещата на управляващите и протестиращите миньори: Пълен провал. Няма да участваме в този фарс

БСП за срещата на управляващите и протестиращите миньори: Пълен провал. Няма да участваме в този фарс - Tribune.bg
Снимка:

„Срещата между управляващи и протестиращите миньори е пълен провал. Целта на организаторите ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС не е решаване на проблемите на хората, а имитация на разговори, сваляне на напрежението и смачкване на протеста“, заявяват от БСП в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

„Както излъгаха работниците преди две седмици пред Министерския съвет (МС) и ги отпратиха, така ги лъжат и днес. Интересува ги само кой да открадне повече пари от Плана. По време на срещата се карат, обиждат, записват тайно, но не търсят решения. Ние от БСП няма да участваме в този фарс на сглобката, който е унизителен за хората. Но винаги сме готови на среща с протестиращите, както и досега“, посочват социалистите.

В позицията се изтъква, че БСП предлагали единственото работещо решение за спасяване на българската енергетика и работни места. „Още в петък, след разговори с експерти и миньори, припознахме техните искания и внесохме в парламента предложение. Само Народното събрание може да възложи на МС изтегляне на подадения в Брюксел план и отсрочка за спокойни и нормални разговори“, смятат социалистите.

От БСП отново настояват да се свика извънредно заседание на парламента и да се гласува проекторешение, с което да се задължи Министерският съвет да отмени решението си за одобряване на териториалните планове за справедлив енергиен преход във въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил. Да ги изтегли от Европейската комисия (ЕК) като поиска едномесечна отсрочка за представяне на териториалните планове. Предлагат още те да се съгласуват със социалните партньори като до 20 октомври 2023 г. се подпише национално споразумение за справедлив преход.

А в срок до 31 октомври 2023 г. да внесе новите териториални планове за справедлив енергиен преход в Европейската комисия. Всичко останало е измама и хвърляне на прах в очите на хората, коментират социалистите. 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети