Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Борисов е в Атина: „Булгартрансгаз“ ЕАД се включва в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис

Политика

Борисов е в Атина: „Булгартрансгаз“ ЕАД се включва в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис

Снимка:

Премиерът Бойко Борисов ще проведе и работна среща в Атина с колегата си Кириакос Мицотакис

„Булгартрансгаз“ ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, съобщи правителствената информационна служба. Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Атина, където заедно с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис ще участва в

официалната церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и  Асимина–Елени Копелузу, която е основен акционер в „Газтрейд” С.А. - проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен природен газ в близост до град Александруполис, Северна Гърция.

В Атина министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и работна среща с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Двамата ще обсъдят развитието на кризата с COVID-19, както и актуални въпроси от европейския дневен ред. Във фокуса на разговора им ще бъде също и темата за бъдещето на Западните Балкани.

Подписването на днешното споразумение ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които доставките на втечнен природен газ предлагат. В началото на настоящата година „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд” С.А. След като днес документите бъдат финализирани, страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др. Участието на България в проекта е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки не само в страната ни, но и в целия регион. За значението на проекта и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че Булгаргаз вече е резервирал количества природен газ за период от десет години.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният  капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Проектът допринася за реализиране на цялостната концепция за Газов хъб „Балкан“, която предвижда чрез изграждане и развитие на необходимата газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа. Проектът е определен от Европейската комисия за проект от „общ интерес“ за страните-членки и се реализира съобразно политиката и приоритетите за изграждане на единен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни проекти в региона като например  интерконектора  Гърция–България и разширението на подземното газово хранилище „Чирен“.  


Коментари (4)

АСЕН ИЛИЕВ ЗОМБО - ТИКВА.
А теперь Горбатый! Я сказал, Горбатый!
https://www.youtube.com/watch?v=oOIkwrUaZxA
Вылезай, гад!
https://bostonglobe-prod.cdn.arcpublishing.com/resizer/bPfpJf9U6dKjzb4nit2JEAmX-6U=/1440x0/arc-anglerfish-arc2-prod-bostonglobe.s3.amazonaws.com/public/PJ464ORTUYI6TFNJLW3TBXICZM.jpg
24.08.2020 14:18 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ ЛАЙ НАР, ИСКАМ ГЛАВАТА НА ГЪРБАВАТА ГАД!
24.08.2020 14:19 / Отговор
КАПИТАН ЖЕГЛОВ https://www.youtube.com/watch?v=t19Q-7-OUTI
24.08.2020 14:55 / Отговор
Безплатни Е-КНИГИ bg-biblioteka.blogspot.com
26.08.2020 00:13 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още