Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Буруджиева: ПП не осъзнават какво представлява този запис и че народът го чу

Политика

Буруджиева: ПП не осъзнават какво представлява този запис и че народът го чу

Буруджиева: ПП не осъзнават какво представлява този запис и че народът го чу - Tribune.bg
Снимка:

От „Продължаваме промяната“ не осъзнават ефекта от изнесения запис и необходимостта да направят крачка назад. Това смятат политологът Татяна Буруджиева и социологът Юлий Павлов. Също така, според тях връчването на мандат е ритуализирано действие, а вчера президентът е нарушил ритуала.

Ето какво още казаха те за зрителите на Euronews Bulgaria:

Татяна Буруджиева:

Единият вариант е все пак „Продължаваме промяната“ да осъзнаят какво означават тези записи и това, че българският народ ги чу. Защото имам усещането, че няма такова осъзнаване. При президента кадрите бяха много странни – явно екшънът в българската политика продължава. Това връчване на мандата също не беше в рамките на нормалната процедура.

В политиката има ритуализирани действия – връчването на мандат е такова. От една страна, виждаме един президент, който си позволява лични емоции, демонстрация на отвращение, на всичкото отгоре напътствия кой как да си реализира мандатите – което е абсурдно. Никъде не е написано дали има или няма право, но не му е работа, защото нито той съставя мандата, нито той го гласува. Той само го връчва – чисто ритуално действие.

Тъй като (действията на президента – бел. ред.) не са в полза на партиите, остава другата хипотеза – в своя полза. Или в полза на някой трети. Но със сигурност можем да твърдим, че не е нито в полза на гражданите, нито на партиите, и в този смисъл не е в полза на парламентарната демокрация.

От друга страна, виждаме една политическа сила и нейните представители, които се държат арогантно. Не може да те слуша цяла България какви ги плещиш – имам предвид Асен Василев – и да застанеш там да ти връчват мандата. Малко се скрий, дето се казва. Кирил Петков поне се скри от публичното пространство, докато хората „смелят“ всичко това. А акад. Денков беше един от тримата основни говорители на това събитие. Самите ПП не можаха да разберат, че след тези записи трябва да предложат експертно правителство, да си приберат тези безкрайно говорещи хора...

Юлий Павлов:

Президентът наруши ритуала първо, защото е невъзпитан. Акад. Денков е учен от световна класа, бил е негов лоялен министър – може ли да не му стиснеш ръката? Нищо от това не е незаконно, но е много лош сигнал за това какъв човек управлява държавата. Другото е – очевидно му се услади да управлява.

Тогава, когато имаше разбирателство за съставяне на ротационно правителство, той се забави с връчването на мандата. И тогава, когато стана ясно, че ще има спънки – и когато беше моментът реално да забави, защото това е духът на Конституцията – тогава побърза.

Имаме проблем, защото се опитваме да търсим рационални обяснения на поведението на хора, които очевидно не се държат рационално. Е, как да го обясним това поведение?

Това е партиен форум. На него ПП – които очевидно са в капан на собствените си опорки – ръководството се опитва да помогне на своите членове на по-широкото ръководство, по някакъв начин да го приемат. Това е закрит форум: който го изнася, изнася в нарушение на чл. 32, ал. 2 на Конституцията – в който се казва, че никой не може да бъде записван без негово съгласие. И сега – голямото възмущение... На форумите на ГЕРБ – само дето те не са такива аджамии и не се оставят да ги записват и да ги изкарват навън – ние какво си мислим: че само си говорят колко хубави са Кирил и Асен ли? Ми, разбира се, и те си говорят как ще се върнат на власт, как ще „изчегъртат“... Това е нормално за партиен форум.

Но наистина, понеже част от хората, и особено твърдите избиратели на двете политически сили, са малко шокирани – независимо от незаконността на записа – трябва в този случай да се направи крачка назад.

Коментарът на Иван Костов е много правилен и е очевидно за всеки, който разбира политическите процеси, че ПП трябва да направят една крачка назад.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати