Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ченчев за преговорите с „Газпром“: Накрая отново БСП излезе права

Политика

Ченчев за преговорите с „Газпром“: Накрая отново БСП излезе права

Ченчев за преговорите с Газпром: Накрая отново БСП излезе права - Tribune.bg
Снимка:

БСП предлага мораториум върху газа като спешна мярка

Още април месец призовахме към връщане на преговорите с „Газпром“ и казахме, че това е единственият възможен изход в така създалата се ситуация. Както по много други теми, да не кажа всички, касаещи националния интерес, накрая БСП излиза права. Защо се стигна дотук? И ние това питаме. Защо колегите не се вслушаха и не проявиха политическа прозорливост? Това вече е въпрос, който касае другите партии. Това каза пред NOVA NEWS Иван Ченчев, бивш депутат от БСП.

„Ние видяхме кой е единственият възможен изход и го предложихме на българските граждани. Единственият възможен е не само защото има договор, а и защото цената, ако беше направено тогава в преговорите, ако не се бяха нарушили така сериозно дипломатическите отношения, мисля, че нямаше да има кой знае какъв проблем и тази тема сега нямаше да стои на дневен ред по този начин“, коментира още той.

Според него обвиненията на служебния кабинет, че бившите управляващи не са осигурили обещаните доставки на газ за зимата, са политическа игра.

„Аз ви казах какво съм прочел, че има такива слотове, на които да се разтоварят танкерите. Прочел съм, че може би има готовност на гръцката държава, която е преговаряла с предишния премиер. Анкара също. Дали е така вече ще ни кажат хората, които водят преговорите“, посочи Ченчев.

По думите му БСП настоява за диверсификация и преговори с „Газпром“, защото това е най-доброто за хората. „Преговори трябва да има с всички с цел достигане на най-добрите цени“, категоричен е той.

Социалистът разкритикува действията на служебното правителство за създадения от тях кризисен енергиен щаб, който не е заседавал 17-18 дни след това и изрази надежда, че те все пак ще направят опит да осигурят газ на българите. „Когато става дума за оцеляването на българските граждани и да им се подсигури топла зима с нормални битови условия за всеки – тук трябва да се взимат само мерки, които са подходящи и работят, както се казва още за вчера“, обобщи Ченчев.

БСП предлага мораториум върху газа като спешна мярка.

„Замразяване на цената на газа на домакинствата за нас е спешна мярка. Предлагахме го и преди, а също така го направихме с тока. Така през изминалата зима преведохме икономиката и семействата през кризата без катаклизми. Искам да насочим поглед и към това, което предстои за българите. Предстои първият учебен ден и безплатните учебници от 1 до 12 клас като мярка в условие на кризи ще накара хората да усетят грижата на държавата. Ще настояваме за това предложение“, обясни социалистът за част от мерките предлагани от БСП.

„И нещо много важно - безплатни лекарства за деца до 14 годишна възраст. Има пари в държавата и може тези две мерки да се случат. Те бяха разписани в коалиционното споразумение. Не се случиха, тъй като падна правителството“, добави Иван Ченчев за приоритетите на социалистическата партия и бе категоричен, че предстоящото справедливо преизчисление на пенсиите, което е заложено от 1 октомври ще се случи благодарение на Българската социалистическа партия.

Ченчев отбеляза, че АБВ не е била част от коалицията „БСП за България“, а е имало коалиционно споразумение.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати