Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Черни печати: Сърбия не допусна българи за годишнина от окупацията на Западните покрайнини

Политика

Черни печати: Сърбия не допусна българи за годишнина от окупацията на Западните покрайнини

Черни печати: Сърбия не допусна българи за годишнина от окупацията на Западните покрайнини - Tribune.bg

Българи са били спрени снощи на границата със Сърбия. Новината съобщи бившият депутат от ВМРО Мария Цветкова, която е една от получилите черен печат.

„Срам и позор за Сърбия‼️ Черни печати и иззети книги в Деня на черните забрадки и годишнината от трагичната окупация на Западните покрайнини! Сръбската репресивна машина продължава да работи срещу българите от двете страни на границата. Днес бяхме спрени от сръбските власти на граничен пункт Олтоманци-Рибарци и не бяхме допуснати да влезем в Сърбия, за да отбележим с нашите сънародници в Босилеград 103 години от сръбската окупация на изконните български земи“, обяви тя.

Тя е била заедно със съпредседателя на ВМРО Александър Сиди, бившия консул в Ниш и писател Едвин Сугарев и д-р Валентин Янев - съпредседател на гражданско сдружение „Западни покрайнини“.

„Бяхме претърсени като престъпници, колата ни беше щателно проверена и след като не намериха нищо, бяхме държани безпричинно близо два часа на границата без никакво обяснение от страна на сръбските власти. Получихме черни печати и бяхме върнати обратно в България. В същото време, по нареждане на Висшия съд във Враня, сръбски полицаи са нахлули в Културно-информационния център на българите в Босилеград (КИЦ), направили са обиск на помещенията и са иззели 23 броя от книгата на Едвин Сугарев  „Елегията за краището”, която трябваше да бъде представена тази вечер там. Книгата на Сугарев няколко пъти през последните месеци беше спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия“, обясни Цветкова.

„При нас на границата дойде българския консул в Ниш, който не успя да ни помогне по никакъв начин. Нареждането да бъдем спрени беше от високо ниво на сръбския държавен апарат. Впоследствие бяха спрени, претърсени и върнати още наши съмишленици от ВМРО - Христо Иванов, Радина Лазарова, Диана Стоянчова и Михаил Анастасов. Сега на ход е българското Външно министерство, което трябва да реагира остро и спешно да защити правата на българите в Западните покрайнини и всички българи, които днес бяхме възпрепятствани да влезем в Сърбия и да участваме в събитието, организирано от КИЦ“, зове тя.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Сърбия, българи
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети