Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Червен депутат се затрудни да каже какво мисли за Путин

Политика

Червен депутат се затрудни да каже какво мисли за Путин

Червен депутат се затрудни да каже какво мисли за Путин - Tribune.bg
Снимка:

Депутатът от БСП Атанас Зафиров от парламентарната комисия по отбрана се затрудни да каже какво мисли за Путин след като руският президент реши да нападне Украйна. В интервю пред Нова телевизия народният представител първоначлно се примоли: 

„Нека не си казвам мнението, аз все пак представлявам институция“. Зафиров още няколко пъти се опита да се измъкне с отговори за българския национален интерес, който бил да не се взема страна.

„БСП винаги е следвала миролюбива политика и смята, че преговорите са най-добрия начин за решаване на конфликта. Любовта към Русия по никакъв начин не трябва да се намесва в интерпретациите на конкретната ситуация. Но е важно да се държи сметка, че в България има разнопосочни мнения и оценки и няма как да не се съобразяваме с това“, коментира Зафиров. На въпрос дали соцпартията се опитва да не загуби русофилски настроени избиратели той уточни, че не е ясно доколко санкциите срещу Русия работят.

„Всичките години на санкции не оказаха почти никакъв ефект, сега обаче сме видимо в нова ситуация. Но те имат и обратен ефект и досега Руската федерация излизаше от санкциите по-силна. България трябва да помисли за собствения си интерес и собственото си изхранване. Най-опасният сценарий за България е дълга война, свързана с допълнителни кризи. Не дай Боже да прерасне в ядрен конфликт или аварии в АЕЦ“, отбеляза Зафиров. Той определи на няколко пъти действията на Русия към Украйна агресия и война.

„Свидетели сме на агресия, която трябва да бъде най-строго осъдена. Всеки участва според собствените си възможности в тези събития. Виждаме война, виждаме че умират хора и това е абсолютно недопустимо“, смята социалистът. Той припомни, че до момента оценката е, че няма военна заплаха за България от конфликта.

„Има съюзнически сили в България. Българската батальонна група е трансфрерирана към НАТО и въоръжените ни сили са изпълнява своите ангажименти по защита на страната, въпреки установените дефицити. Военната помощ за Украйна може да е в най-различни аспекти - да се лекуват ранени, например, но прякото ангажиране с техника означава вземане на страна, което може да има тежки последици“, припомни депутатът.

Зафиров бе категоричен, че в Украйна се води война, но той не е човекът, който може да каже дали има военни престъпления.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати