Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Честваме заедно с Македония Св. Кирил и Методий, св. Климент, Св. Наум и цар Самуил

Политика

Честваме заедно с Македония Св. Кирил и Методий, св. Климент, Св. Наум и цар Самуил

Снимка:

По предложение на Министерството на външните работи, днес македонското правителство прие Информацията за първото заседание на междуправителствената комисия между Република Северна Македония и Република България, основана на чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и Република България от 10 юни 2019 г.

Министрите бяха информирани, че двете страни са разгледали годишния доклад на Съвместната мултидисциплинарна комисия от експерти по исторически и образователни въпроси и предложенията към правителствата, съдържащи се в него, обменили са мнения за досегашната работа на Комисията и постигнатия напредък в областта на древната история и са взели следните решения:

„Приети са предложенията за общото честване на следните личности от общата история: Св. Кирил и Методий, св. Климент, Св. Наум и цар Самуил. Двете страни се съгласяват да насърчават договореното и възможно най-скоро да усъгласуват датите и съвместните чествания. При всяко официално честване на тези личности трябва ясно да бъде маркирана историческата истина за общата история. Приемат се общите принципи и наблюдения върху съдържанието на учебниците за пети клас в Република България и за шести клас в Република Северна Македония (Праистория и Антична история). Предложението на Комисията за преглед на учебния материал в учебниците за шести клас в Република България и за седмия клас в Република Северна Македония (Средновековие) до края на 2019 г. се подкрепя от правителството.

Съгласно Информацията, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси решително ще ускори дейността си по важни теми от общата история (Гоце Делчев, Илинденско въстание и др.) и ще настоява да се постигнат реални резултати до края на 2019 г. п отношение на съдържанието на учебниците.

В работата си Комисията строго ще се придържа към разпоредбите на чл. 8, т. 2 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, които подчертават необходимостта от "принос към обективно, основано на автентични и обосновани исторически източници за научна интерпретация на историческите събития".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още