Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Четворната коалиция поиска оставката на Иван Гешев

Политика

Четворната коалиция поиска оставката на Иван Гешев

Четворната коалиция поиска оставката на Иван Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Ръководството на Прокуратурата на Република България оцени декларацията като грубо посегателство над върховенството на правото

Управляващата коалиция излезе със специална декларация от трибуната на Народното събрание, в която беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„Управляващото мнозинство – „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, призова в декларация Гешев да подаде оставка. Тя бе прочетена от Андрей Гюров, председател на ПГ „Продължаваме Промяната“. Той посочи редица мотиви за искането, последваха бурни аплодисменти в залата.

„Коалицията, като отчита, че системната ерозия на правотата се дължи на корупцията по високите етажи на властта, като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се различават от ЕС, като отчита констатациите на институциите на ЕС - редица доклади, загриженост за корупция по високите етажи, след скандала „Апартаментгейт“, аферата с къщите за гости, Росенец, като отчита принципната позиция в Националния план за възстановяване и устойчивост, като взе предвид препоръките на Венецианската комисия, като отчита ниските нива на доверие в главния прокурор и масовите протести, като отчита бездействието на Прокуратурата за корупция по високите етажи, което доведе до санкции по „Магнитски“, като отчита казусът „8-те джуджета“, фалитът на КТБ, като отчита избирателното активиране на ръководството на Прокуратурата, като обръща внимание на редица политически изказвания на главния прокурор, като подчертава злоупотреба с власт и нахлуването в президентството, като подчертава, че Специализираната прокуратура поиска СРС за опозиционни лидери и граждани, като отбелязва, че във ВСС е поискано освобождаване на главния прокурор, в българската прокуратура работят и много достойни професионалисти, като отчита, че към настоящия момент липсват други механизми, призоваваме главния прокурор на Република България да подаде оставка, като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции, защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите“, заяви Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

Гюров отбеляза и подслушването и побоите на протестиращи и журналисти по време на летните протести от 2020 година.

Минути по-късно от пресслужбата на Прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се казва:

„Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022 г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.

Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети